Politika

Vučić s američkim senatorima: Razgovori o regionu, energetici, Ukrajini i saradnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2022

-

16:25

Vučić s američkim senatorima: Razgovori o regionu, energetici, Ukrajini i saradnji
Vučić s američkim senatorima: Razgovori o regionu, energetici, Ukrajini i saradnji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Кrisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Vučić je, kako se navodi, istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. 

„Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa“, rekao je predsednik Vučić.

Povodom krize u Ukrajini, Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Tokom razgovora sa američkim senatorima, predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU. 

" To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije", istakao je predsednik Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, predsednik Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH. On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije. S tim u vezi, predsednik Vučić je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana, navodi se u saopštenju.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Brnabić sa američkim senatorima o bilateralnoj saradnji

I predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić sastala se danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šahin, i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarala o saradnji Srbije i SAD.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Premijerka Brnabić istakla je da je Vlada Srbije posvećena jačanju partnerstva sa SAD. Brnabić je rekla da je prisustvo kompanija iz SAD u Srbiji od izuzetnog značaja, naročito u oblasti IT industrije i visokoh tehnologija, ističući da su to investicije koje menjaju Srbiju i daju joj šansu da bude u korak sa svetom.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Brnabić je zahvalila senatorima na jasnoj podršci SAD evropskom putu Srbije, koji je, prema njenim rečima, jedan od spoljnopolitičkih priroteta, kao i na angažmanu u dijalogu Beograda i Prištine. Predsednica Vlade ponovila je da je Beograd posvećen dijalogu i u potpunosti spreman za nastavak razgovora sa Prištinom. Govoreći o situaciji u regionu, Brnabić je istakla da su očuvanje mira i stabilnosti ključni za dalji regionalni napredak, ali isto tako i za napredak Srbije.
Senator Marfi rekao je da senatori borave u poseti Zapadnom Balkanu kako bi uvideli koji su sve načini za osnaživanje regionalne saradnje, dok je senatorka Šahin izrazila zadovoljstvo činjenicom da firme iz SAD učestvuju u izgradnji kapitalnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

 

 

Komentari (0)

Srbija