Politika

Vučić pred put u Brisel: Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav i da pokažemo koliko je dijalog važan za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

13/06/2021

-

13:51

Vučić pred put u Brisel: Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav i da pokažemo koliko je dijalog važan za Srbiju
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pred put u Brisel, rekao je da "pred Srbijom nije ružičasta situacija", kao i da nije vreme za velike reči, već za čvrst stav kako bi pokazala koliko je dijalog Beograda i Prištine važan.

"Nisu laki dani pred nama, situacija nije ružičasta, i nije vreme za velike reči, već za čvrst stav. Vreme je da pokažemo koliko smo za dijalog, koliko nam je važno da gledamo u budućnost. Da sačuvamo mir i stabilnost, ali to ide teže, jer Albanija napada svakodnevno", rekao je predsednik Vučić za TV Pink.

Povodom tužbi za genocid od Kurtija, Vučić je rekao da Priština time dokazuje da nije spremna za dijalog. 

"Može da tuži, ali to pokazuje da je protiv dijaloga. U Brisel vredi ići, jer nemate alternativu u razgovoru. Svaki razgovor je bolji od ispaljenog metka. Ja želim da sačuvam mir", rekao je predsednik Vučić.

Na konstataciju da će Kurti u Brisel doći sa Sarandom Bogujevci, Vučić je rekao da je ona teško stradala i ima tešku priču, ali i da to nije pitanje celog naroda, niti pitanje teritorijalnog razgraničenja, te da bi smo i mi mogli na desetine i stotine takvih ljudi da dovvedemo, ali kada se to uradi, pokazuje se odsustvo želje za razgovorom.

Na pitanje, da li onda vredi ići u Brisel, Vučić je rekao da nema alternative razgovoru.

“I kada sa nekim, ne daj bože, ratujete, morate da razgovarate, jer je svaki razgovor bolji od ispaljenog metka. Hoću da čuvamo mir. Mnogo toga se menja, naše je da čuvamo mir i stabilnost, da pružamo ruku Albancima na svaki način, ali ako to ne žele, već žele da ucenjuju i prete Srbiji, onda nastavite sa tim”, rekao je Vučić.


Upitan da li je dobio neki savet od vladika danas u Manastiru Prohor Pčinjski, čijem je obeležavanju jubileja prisustvo, Vučić je rekao da oni uvek razgovaraju i da predstavnici Crvke imaju puno povereje u državno rukovodstvo, kao i obrnuto.

Vučić je rekao da će Srbija uskoro ponovo da bude u samom vrhu Evrope i da su ulaganja u Srbiju i dalje važna.

"Važno je da razgovarate sa ljudima i dovodite nove investitore. Treba da budemo vredni i marlijivi i ponovo možemo da budemo prvi ili drugi u Evropi. Nemojte da imate iluzije. Njegova Svetost mi je rekao: "Čestitamo, sjajni su uspesi, ali što mora da se priča o tome?" Zamislite da ne smem da pričam o stopi rasta, stopi javnog duga", rekao je  predsednik Vučić.

"Srbija je uradila sve što je traženo iz EU"

Vučić rekao je danas da je Srbija sve uradila što je od nje traženo iz Evropske unije, ali da zelenog svetla za Zapadni Balkan nema i neće ga biti.

Komentarišući to što nema otvaranja novih poglavlja sa Srbijom, kao ni početka pregovora sa drugim balkanskim zemljama, rekao da se "premijerka Ana Brnabić veoma nasekirala" , jer je u ministarstvima poslednjih meseci rađeno danonoćno da bi se spremilo sve za klastere.

Vučić je istakao da je urađeno sve što je iz EU traženo, navodeći razdvajanje Srbijagasa, akcize, ali da pored toga nema ništa.

"Moja poruka je nastavite da radite. To radimo zbog sebe. Mi smo na evropskom putu. Videćemo se na kraju godine kada budemo videli naše stope rasta i stope rasta drugih", zaključio je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija