Politika

Brnabić: Vašington prepoznaje spremnost Srbije da donosi odluke, ma koliko teške bile

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

10:19

Brnabić: Vašington prepoznaje spremnost Srbije da donosi odluke, ma koliko teške bile
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Odnos Srbije i SAD se promenio ne samo zato što je legitimitet predsednika Srbije neupitan, već i zato što Vašington vidi njegovu iskrenu posvećenost regionalnom miru, bezbedosti i stabilnosti, dijalogu sa Prištinom kao jednim od stubova regionalne stablnosti, ocenila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Nakon razgovora sa zvaničnicima SAD Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom, koje je ocenila kao izuzetne teške, ali i konstruktivne, Brnabić je rekla da Vašington prepoznaje spremnost Srbije da donosi odluke ma koliko teške bile, "ali takve da sačuvamo mir i stabilnost".

"SAD iskreno i otvoreno podržavaju incijativu Otvoreni Balkan i pozivaju sve da se uključe, a kao rezltat svega toga naši odosi su se promenili, bez obzira na suprotne stavove i poglede po pitanju KiM", rekla je Brnabić gostujući na TV Pink i najavila da u narednih nekoliko dana očekuje dobre vesti i dodatno prisustvo americkih kompanija u Srbiji.

Prema njenim rečima, ono što se promenilo u odnosima Beograda i Vašingtona je to što oni sada čuju i slušaju srpsku stranu i argumentaciju, i pored toga što govore o međuosobnom priznanju.

"Eksplicitniji su od EU u toj kritici Prištine i Aljbina Kurtija, za ono što nije urađeno, i za njihov neiskren stav, zato što nisu formirali ZSO, što su zabranili Srbima da ucestvuju na referendumu, izborima", rekla je Brnabić i podsetila da su SAD napravili i neke poteze zahvaljujući kojima je Priština ukinula takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Prema njenim rečima, stav SAD prilično pomaže da se Priština vrati za pregovarački sto.

Naglasila je da Srbija ima odlične odnose sa americkim kompanijama, a da narednih dana očekuje dobre vesti po pitanju.

"To je jedna stvar koja nas povezuje i karta na koju uvek igramo. Te stvari olakšavaju političke odnose. Mislim da Vučić ceni tu američku iskrenost i otvorenost. Slažemo se da se ne slažemo u nekim stvarima, ali hajde da vidimo šta možemo da uradimo", navela je Brnabić.

Ona je rekla da je sa američkom zvaničnicom Karin Donfrid juče razgovarala o ekonomiji, IT sektoru, o američkim kompanijama i da joj je cilj da se pozicionira kao lider ovog dela Evrope.

"U narednih nekoliko dana očekujemo dobre vesti i dodatno prisustvo američkih kompanija u Srbiji", rekala je Brnabić i podsetila na americke kompanije u Srbiji i to da bi jedna od njih do kraja godine trebalo da počene u Novom Sadu da gradi razvoji centar za Evropu.

Imamo mnogo nivoa saradnje sa američkim kompanijama i sa našom dijasporom, udruženje naših ljudi u Silicijumskoj dolini - Srbian enterpeners, nam mogo pomaže, osnovali su i Fond samo za Srbiju koji će podržati naše start ap inovative kompanije, navela je premijerka.

"To je karta na koju mi igramo, te stvari olakšavaju i političke odnose, posbeno u ovako kompleksnim odonsima", rekla je Brnabić.

Premiejrka je rekla da je u jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima SAD istakla da je Beograd zabrinut zbog eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji, "za koje je odgovorna Priština, zbog čega molimo EU i SAD da to uzmu ozbiljno i pomognu Beogradu da sačuva mir na Zapadnom Balkanu". 

"Jasno smo i juče rekli da nas izuzetno zabrinjava eksalacija nasilja na KiM i da se to vidi u svemu - po tome što je u 2021. godini za više od 30 odsto povećan broj napada na Srbe na KiM i njihovu imovinu, manastri Visoki Dečani dospeo na listu najugroženijih kulturnih i verskih spomenika, a sve je kulminiralo time da Aljbin Kurti ukida Srbima osnovna ljudska prava", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je Priština zabranila Srbima na KiM da glasaju na izborima, za pre toga i na referendumu. 

"Uz stalne provokacije, nas sve to zabrinjava i molimo partnere u EU i SAD da to uzmu ozbljino i da nam pomognu da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu", rekla je Brnabić. 

"Veliki pritisci na Srbiju, ali niko ne preti"

Brnabić je izjavila da pritisci na Srbiju jesu veliki, ali da na sastancima za stranim partnerima, niko ne preti, niti je ucenjuje, jer je Srbija sada poštovana. 

"Nikada do sada, od kad sam u politici, i u vladi od 2016. godine, nisam bila na sastanku na kojem je nama neko pretio ili nas ucenjivao. Naša zemlja je zavredela poštovanje zahvaljujući mudroj politici Aleksandra Vučića”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je potpuno jasno da SAD i EU očekuju od Srbije da uvede sankcije Rusiji, i da su pritisci na Srbiju svakodnevni, ali da je zadovoljna što je Srbija postala zemlja u koju niko ne može da dođe da preti.

Vlada sa predsednikom o velikim infrastrukturnim projektima 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za danas zakazao sastanak sa članovima vlade o infrastrukturnim projektima.

Brnabić je rekla da će, pred njen put na Ekonomski forum na Jahorinu, danas u 11 sati, prisustvovati sastanku u Predsedništvu.

"Imamo sastanak u Predsedništvu na koji je pozvao predsednik Vučić kako bismo ga izvestili o velikim infrastrukturnim projektima, potrošenom novcu i sredstvima u budžetu", rekla je Brnabić i dodala da će to biti veoma težak sastanak.

Brnabić je, takođe, najavila da će sutra sa predsednikom biti održan i sastanak u vezi sa robnim rezervama.

"Sutra u 11 sati biće održan i sastanak u Predsedništvu, u vezi sa robnim rezervama, da prođemo šta sve imamo, koliko je to, da moramo da ispraznimo skladišta, da bismo uskladištili sve od sledeće žetve", rekla je Brnabić. 

Komentari (0)

Srbija