Politika

Brnabić razgovarala sa Karen Donfrid: Evrointegracije i mir u regionu od ključnog značaja

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

20:16

Brnabić razgovarala sa Karen Donfrid: Evrointegracije i mir u regionu od ključnog značaja
Brnabić razgovarala sa Karen Donfrid: Evrointegracije i mir u regionu od ključnog značaja - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid o bilateralnoj saradnji dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija.

Brnabić je u razgovoru istakla da su proces evropskih integracija i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od ključnog značaja za Srbiju i da su mir i stabilnost suštinski važni za budućnost Zapadnog Balkana.

Govoreći o važnosti regionalne saradnje, Brnabić je istakla inicijativu Otvoreni Balkan kao dobar primer povezivanja svih građana regiona i pre svega mladih.

"Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca", rekla je Brnabić.

Dodala je da je vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija.

Pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid čestitala je na dobrim ekonomskim rezultatima Srbije.

Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Predsednica vlade naglasila je da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i podsetila da Priština još nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina.

Brnabić je u razgovoru istakla dobru saradnju i komunikaciju sa KFOR-om, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.

Donfrid je rekla da SAD podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dodala da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija regiona.

Brnabić i Donfrid razgovarale su i o aktuelnim geopolitičkim temama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija