Politika

Karen Donfrid u poseti Beogradu - Janjić za Euronews Srbija: Fokus na energetskoj bezbednosti, to ima veze s Rusijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2022

-

13:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Fokus današnje posete pomoćnice državnog sekretara Karen Donfrid Beogradu je na energetskoj diversifikaciji, odnosno na energetskoj bezbednosti, rekao je za Euronews Srbija Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. Ipak, kaže da to ima veze i sa Rusijom.

"Sada je Srbija ostala bez sopstvene proizvodnje, to je sada pitanje tolerancije Zapada, produžavanja rokova dok se ne reši pitanje vlasništva kompanije koja upravlja energetikom Srbije, NIS i Srbija gas su ruske kompanije. Sada je tema mnogo šira, ona naravno obuhvata i sve ono što je rečeno u Vašingtonskom sporazumu i Otvorenom Balkanu, zato tu borave i drugi ljudi", rekao je on.

Kako on kaže, ima to veze i sa Rusijom i dodaje da nije lako doneti odluku da nekog sankcionišete, a on vam "drži ogromne dugove u rukama".

"To Zapad vrlo dobro razume i mislim da su Amerikanci spremni da učestvuju u nalaženju rešenja da bi naravno njihove kompanije i evropske kompanije došle na ovo tržište", rekao je on.

Na pitanje šta bi mogao da bude rezultat svega toga, Janjić kaže da Srbija nema opciju.

"Mi nemamo tu alternativu, mi imamo jednu jedinu opciju, to je da se prihvati uređivanje Srbije, da obnovimo svoju energetsku bezbednost, institucije, i da ako je to lakše, a jeste, to radimo kroz pridruživanje EU", rekao je on.

Na pitanje šta Zapad može da ponudi, Janjić kaže da nudi "spas od propasti".

"Gas je potpuno irelevantna tema, nama je problem što su nam propale hidroelektrane, što nemamo nuklearnu elektranu, što je EPS u dugovima. Tu su nas Rusi opljačkali i otišli. Da se ne lažemo, mi smo pred ozbiljnim ekonomskim kolapsom. Ta odluka, ja mogu da razumem političare čije je srce i duša u Moskvi, ali Srbija propada ako bude izolovana, ako ostane sama, ona nema šanse da preživi. Realno govoreći, nude vrlo ozbiljne projekte. Lično mislim da Srbija kada bi donela tu odluku, ne bi smela da donese bez referenduma", rekao je on.

Podsetimo, pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar doputovaće u zvaničnu posetu Beogradu, a najavljeni su sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija