Politika

Donfrid: Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost regiona

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2022

-

21:17

Donfrid: Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost regiona
Karen Donfrid - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova Vlada Crne Gore trebalo bi da bude posvećena evropskim integracijama, svojim obavezama koje proizilaze iz članstva u NATO-u, ali i borbi protiv korupcije, kaže pomoćnica državnog sekretara SAD Karen Donfrid, koja boravi u poseti Crnoj Gori.

Donfrid je u intervjuu za TVCG ocenila da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost regiona.

"Mislim da je jasno da je nova Vlada posvećena evropskim integracijama, ispunjavanju NATO obaveza, borbi protiv korupcije i sprovođenju demokratskih reformi", poručila je Donfrid u intervjuu za TVCG.

Ona je dodala da veruje da SAD i Crna Gora imaju jake odnose.

"SAD snažno podržavaju evroatlanski put svih šest država Zapadnog Balkana. U prvih nedelju dana posetila sam svih šest država, a Crna Gora je moja poslednja stanica. Rekla bih da ste novu Vladu izabrali baš za moju posetu. Ne znam jeste li vi to tako predvideli, ali ni nama nije bilo jasno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori", navela je Donfrid.

Istakla je da joj je bilo značajno da poseti sve partnere na Zapadnom Balkanu i bolje razume situaciju u kojoj se nalaze.

"Očigledno, te zemlje su na različitim pozicijama na putu evro-atlantskih integracija, ali ne sumnjam da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost celog regiona", kazala je Donfrid.

Sastanak sa Abazovićem i predsednicom parlamenta

Crna Gora i SAD nastavljaju jačanje partnerstva, poručio je crnogorski premijer Dritan Abazović na sastanku sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

"U našem fokusu su vladavina prava, regionalna saradnja i investicije", naveo je Abazović, a prenosi RTCG.

On je na Tviteru naveo da je počastvovan posetom Karen Donfrid i njenog tima tokom prvog radnog dana njegovog kabineta.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Donfrid i zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar razgovarali su danas i sa predsednicom crnogorskog parlamenta Danijelom Ðurović, dodaju podgoričke Vijesti.

Donfrid je rekla da je važno započinjanje parlamentarnog dijaloga povodom ključnih imenovanja u tužilaštvu i pravosuđu i postizanje širokog konsenzusa povodom reforme izbornog zakonodavstva.

Kako se navodi, Donfrid je Danijeli Ðurović prenela poruke podrške i ohrabrenja na sprovođenju reformi neophodnih za ubrzanje integracije Crne Gore u Evropsku uniju

Ðurović je iskazala snažnu opredeljenost novoizabrane Vlade da predano radi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Ona je ukazala na neophodnost pomirenja u Crnoj Gori i naglasila da će tokom mandata biti nedvosmisleno posvećena saradnji i komunikaciji sa svim političkim akterima.

"Ona je podsetila na važnost političkog dijaloga u institucijama i traženju zajedničkih rešenja u cilju izgradnje evropske budućnosti Crne Gore", navodi se u saopštenju.

U kontekstu dešavanja na geopolitičkoj sceni, sagovornici su razmenili mišljenja povodom "agresije Rusije na Ukrajinu i mogućih reperkusija na stabilnost regiona".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija