Region

Prvi dan nove crnogorske vlade: Ključni zadatak je da se smanji nivo polarizacije u društvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2022

-

16:02

Prvi dan nove crnogorske vlade: Ključni zadatak je da se smanji nivo polarizacije u društvu
Prvi dan nove crnogorske vlade: Ključni zadatak je da se smanji nivo polarizacije u društvu - Copyright www.gov.me

veličina teksta

Aa Aa

Novoizabrana, 43. crnogorska Vlada danas je održala prvu, konstitutivnu sednicu koja je bila otovrena za javnost, au, kako je najavljeno, u cilju transparentnosti rada Vlade, prvi je prenošena i putem Jutjuba.

Premijer Dritan Abazović je pozvao Ministarstvo finansija da u najkraćem roku pripremi izmene i dopune budžeta za ovu godinu. Abazović je dodao da je siguran u produktivnu saradnju, navodeći da bi voleo da sednice Vlade Crne Gore budu efikasne.

"Da na pitanjima za koja nema potrebe da se trošimo ne trošimo vreme, a da o značajnim temama uvek otvorenim dijalogom odradimo kako bismo doneli najbolje odluke za građane", rekao je Abazović.

On je rekao da u Vladi sede ljudi koji nikome ništa ne duguju sem građanima. Dodao je da je vrlo otvoren i da nema nikakvih restrikcija prema bilo kom članu vlade da saopštava stavove za koje smatraju da su važni, prenela je RTCG.

"Vi kao ministri apsolutno ste odgovorni za rad vaših resora. Svaka komunikacija s javnošću pomaže i molim vas da budete dostupni medijima u meri u kojoj procenite da je važno za javnost i njihova interesovanja", rekao je Abazović.

Euronews TV

Abazović: Ne vidim nikakav problem da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC

Abazović je sinoć istakao ono što se ponavljalo i prethodnih nedelje, da je glavni prioritet nove vlada ubrzanje puta Crne Gore ka Evropskoj uniji. On je posebno govorio o potpisivanju Temeljnog ugovora za Srpskom pravoslavnom crkvom, što je jedno od spornih pitanja sa kojima se nova vlada suočava.

"Ja lično Temeljni ugovor tretiram kao pravno pitanje. Imamo zaključene ugovore sa Katoličkom crkvom - konkordat, imamo zaključene slične ugovore sa drugim verskim zajednicama, sa islamskom zajednicom, ne vidim nikakav problem da i sa drugim verskim zajednicama uradimo istu stvar, bilo da je reč o SPC, bilo da je reč o CPC, bilo da je reč o bilo kojoj drugoj zajednici, bilo ko ko uradi registraciju u skladu sa zakonom", rekao je Abazović.

www.gov.me

 

Kako je rekao, to pitanje će, kada dođe na red imati zasluženu pažnju.

"Što se mene tiče takvu stvar možemo da završimo u kratkom vremenskom roku", rekao je Abazović.

Ipak, ono na šta su analitičari upozorili jeste oročen mandat vlade, samim tim i rok da se obave postavljeni planovi.

Uljarević: DPS više nije u situaciji da diktira uslove kao ranije

Kako je za Euronews Srbija rekla podgorička analitičarka Daliborka Uljarević, zato očekivanja od vlade i nisu velika jer neće imati pun mantat.

"Ključ zadataka je da se smanji nivo polarizacije u društvu, da se uspostavi kompromis kao način pronalaska rešenja, to se nalazi i u ekspozeu. Konkretno to znači da u jednom bazičnom sistemu država postane zaista servis građana i da se odblokiraju određeni procesi u okviru evropskih integracija", kazala je Uljarević.

Euronews TV

Ona je rekla da je važno da se partijski subjekti dogovaraju o onome što je važno i što je u interesu građana, što nije radila prethodna vlada.

Kada je reč o činjenici da je DPS podržao ovu vladu, Uljarević navodi da će se unarednom periodu pokazati da li je ta stranka spremna da prihvati "novu realnost".

"Nova realnost je da DPS više nije u situaciji da diktira određene uslove što je ranije mogla da radi", kazala je ona.

Smatra da će funkcionerima te partije svakako biti teško da čuvajući svoje monopole idu suprotno onome ka čemu nova vlast ide, a to je borba protiv korupcije.

"I u samom poslaničkom klubu ima onih za koje se govori da bi trebalo da ga napuste, znači nemaju više ni podršku sopstvene partije. Bilo kakva vrsta odupiranja onome što mogu da budu kredibilna imenovanja u pravosudom sistemu mogu može da šteti samo DPS-u", kazala je Uljarević.

Ona je povodom tvrdnji da su ministri SNP-a pod uticajem političkih struja iz Srbije navela da se kontakti ne kriju, ali da "Crna Gora mora da pokaže rezistentnost na tu vrstu uticaja".

"Ako bilo ko pokuša da utiče na vladu postoje mehanizmi da se i to zaustavi. Postoji većina u parlamentu koja to neće podržavati", rekla je Uljarević za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa