Politika

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Vučić stigao u Brisel, sutra razgovor sa Kurtijem

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2021

-

15:42

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Vučić stigao u Brisel, sutra razgovor sa Kurtijem
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Vučić stigao u Brisel, sutra razgovor sa Kurtijem - Copyright Profimedia, Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić stigao je u Brisel gde će se sutra ujutru održati nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou.

Predviđeno je da se predsednik Srbije od 9:30 bilateralno sastane sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Žosepom Boreljom.

Nakon odvojenih bilateralanih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, oko 10:30 trebalo bi da počne i trilateralni sastanak kome će prisustvovati predsednik Srbije, kosovski premijer, šef diplomatrije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred sutrašnji sastanak navode da je u pitanju nastavaka procesa započetog još 2011. godine.

Napominje se da i pored promene jednog od pregovarača, sa prištinske strane Avdualaha Hotija je zamenio Aljbin Kurti, ”obaveze i proces” ostaju isti, ali Miroslav Lajčak je naveo da će se o agendi sutrašnjeg sastanka, u kome je EU samo posrednik, dogovoriti dve strane.

Moguće opstrukcije i susret Borelj-Bajden

Kako Aljbin Kurti sa delagacijom na razgovore u Brisel dolazi sa glasnim i više puta ponovljenim stavovima da Priština želi da razgovara samo o međusobnom priznanju, što je za Beograd neprihvatljivo iz Evropske službe za spoljne poslove pominju mogućnost da ukoliko dođe do opstrukcije razgovora ili "jedna strana ne bude spremna na nastavak procesa", šef diplomatije EU, Žosep Borelj o tome već popodne direktno razgovara sa predsednikom SAD, Džosefom Bajdenom.

Šta će Borelj prenetni Bajdenu kao problem kada se sretnu na samitu EU-SAD koji se takođe održava u Briselu tog dana popodne znaće se verovatno već posle susreta Vučić Kurti i obraćanja Lajčaka medijima koje se očekuje oko na kraju sastanka, oko 13 časova.

Profimedia Tanjug/AP/Patrick Semansky

Bajden i Borelj

Što se Srbije tiče i sutrašnjeg sastanka stavovi su jasni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog.

Poručio je, komentarišući poruke Prištine da njihova delegacija dolazi da napravi svoj šou u Briselu, a da je Beograd posvećen dijalogu, te da nisu laki dani pred nama i da situacija nije ružičasta.

"Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, ali uvek je vreme da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost", poručio je Vučić, pred sutrašnji susret.

Inaće poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Na toj tehničkoj rundi Petković je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala Briselskim sporazumom, a razgovaralo se i o imovini i finansijskim potraživanjima.

Preporuka za vas

Đoana: Beograd i Priština da se suzdrže od poteza koji mogu dovesti do pogoršanja odnosa
Samit u Tirani iza zatvorenih vrata: Brnabić o provokacijama, Kurti o priznanju
Nema više "čajanke utroje": Da li je sa Kurtijem i njegovim maksimalističkim zahtevima moguć kompromis u Briselu

Komentari (0)

Srbija