Politika

Povezivanje državnih, privatnih i vojnih ustanova: Vlada usvojila Akcioni plan za Program digitalizacije u zdravstvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

17:11

Povezivanje državnih, privatnih i vojnih ustanova: Vlada usvojila Akcioni plan za Program digitalizacije u zdravstvu
Tanjug/Tanja Valić - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Akcioni plan za period 2022 – 2023. godiine za spovođenje Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022 – 2026. godine, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade.

Usvojeni plan sadrži aktivnosti razvoja digitalizacije u zdravstvenom sistemu radi povezivanja državnih, privatnih i vojnih zdravstvenih ustanova i doprinosi unapređenju kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Kako je saopšteno, prioriteti Akcionog plana uključuju uspostavljanje jedistvenog laboratorijskog informacionog sistema za državne i privatne zdravstvene ustanove, omogućavaju autorizovan pristup zdravstvenih radnika zdravstvenim podacima pacijenata između ustanova, smanjuju nepotrebni angažman pacijenata time što se specijalistima omogućava slanje elektronskih uputa i elektronskih recepata, uvođenje elektronskog regulisanja bolovanja i drugih servisa od koristi građanima i zdravstvenom sistemu.

Dodaje se da se ovim planom predviđa i unapređenje IT infrastrukture u zdravstvu, standardizacija u omogućavanju donošenja odluka koje su bazirane na podacima, razvoj novih tehnoloških rešenja za bezbedno skladištenje genetskih, radioloških i drugih zdravstvenih podataka i primena podataka za razvoj i upotrebu veštačke inteligencije u zdravstvu, kao i uspostavljanje moderne platforme za istraživanje i razvoj.

Vlada je saopštila da je Akcioni plan je donet na osnovu Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022 – 2026. godine, zajedničkim radom stručnjaka Radne grupe Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, koju su činili predstavnici Kabineta predsednika vlade, nadležnog i drugih ministarstava i drugih institucija o organizacija.

Usvojena i odluka korišćenju doplata poštanske marke "KROV 2022"

Članovi vlade usvojili su Rešenje o davanju saglasnosti na Program rasporeda i koršćenja sredstava od doplatne poštanske marke "KROV 2022", koja je štampana u periodu od 7. do 20. marta ove godine, u cilju pružanja podrške u rešavanju stambenih potreba najugroženijih porodica izbeglica i interno raseljenih lica kupovinom seoskih domaćinstava.

Imajući u vidu veliki broj porodica izbeglica i interno raseljenih lica koje borave u Republici Srbiji, a nisu rešile svoje stambeno pitanje, Komesarijat za izbeglice i migracije je predložio ovaj program kako bi se obezbedila sredstva potrebna da se i za njih pronađe adekvatno rešenje. Komesarijat za izbeglice i migracije već dvanaestu godinu zaredom na isti način, odnosno iz sredstava ostvarenih prodajom doplatne poštanske marke, realizuje pomoć u stambenom zbrinjavanju najugroženijih kategorija korisnika.

Komentari (1)

zoran

05.05.2022 17:40

A sto vlada ne donese odluku da RFZO placa sve usluge u privatnim ordinacijama i klinikama i da su ti privatnici u obavezi da pruzaju zdravstvene usluge na osnovu zvanicnih zdravstvenih knjizica? Ovo sto sada imamo je “divlji zapad” gde Bill Hickok malo igra karte a malo leci bolesne i sve to u salunu.

Srbija