Politika

Surlić za Euronews Srbija o dijalogu u Briselu: Priština ne može da pobegne od ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2021

-

09:14

Surlić za Euronews Srbija o dijalogu u Briselu: Priština ne može da pobegne od ZSO
Surlić za Euronews Srbija o dijalogu u Briselu: Priština ne može da pobegne od ZSO - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka poručio je danas da ne očekuje da će se na današnjem sastanku desiti bilo šta epohoalno i da je već dobro i to što će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti, jer se time pokazuje da "dijalog nema alternativu". Međutim, dok Bograd insistira na formiranju ZSO, a Priština odbija, Surlić smatra da Kosovo od ovog pitanja ne može da pobegne.

Euronews TV

Kako je objasnio za Euronews Srbija, pozitivno je samo to što se održava dijalog u Briselu i da će danas najverovatnije biti reči o tome kako će u nastavku izgledati dijalog.

"Čujemo i da Borelj preti Amerikom i Džozefom Bajdenom ako bude opstrukcije u dijalogu", rekao je Surlić te ocenio da ovim potezom EU pokazuje svoju slabost.

Poručuje da iako je EU moderator, da se pokazuje da je zapravo SAD ključan partner u dijalogu i da se očekuje da će Bajden biti taj koji će biti ključan pritisak na obe strane.

"Bajden će biti ključan pritisak da dvojica lidera postignu saglasnost oko tema o kojima će se govoriti u nastavku dijaloga", naveo je Surlić, te dodao da je EU finansijski prisutna i u Srbiji i na Kosovu i da to lako može da se promeni.

"To je jedina tačka koja nije u potpunosti primenjena"

"EU je godinama unazad ulagala i davala stredstva u Srbiji. Isti je slučaj i na Kosovu. Postoje mehanizmi da EU izađe iz forme blagog moderatora dijaloga i mora da kaže šta očekuje od dijaloga Beograda i Prištine. Lajčak je ranije već definisano osam tema - nestali, ekonomska pitanja, privredna saradnja, ZSO... Veliki je problem što međunarodna zajednica ne vrši ključan pritisk na Prištinu da primeni ZSO. To je jedina tačka koja nije u potpunosti primenjena", istakao je Surlić i dodao da je to obaveza od koje Priština ne može da pobegne.

Euronews TV

Kaže i da u ovim okolnostima "deluje da je nerealno da će se primeniti ZSO, ali se onda postavlja pitanje zašto idemo dalje u dijalog".

"Možemo da u Briselu potpisujemo različite dokumente, papire da nemaju nikakvu pravnu važnost na terenu. Predsednik kosovske skupštine govori neistinu kada kaže da ZSO nije ustavna, čak ni Ustavni sud nije odbacio kao koncept, već je naveo samo da su neke tačke sporne", ukazao je Surlić.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine održava se danas u Briselu, uz posredovanje EU. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti prvo će se bilateralno sastati sa šefom evropske diplomatije i posrednikom u dijalogu Žozepom Boreljom, a potom je planiran trilateralni susret.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija