Politika

Nova runda dijaloga u Briselu u napetoj atmosferi, Lajčak: Razgovori nisu bili laki

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

14:26

Nova runda dijaloga u Briselu u napetoj atmosferi, Lajčak: Razgovori nisu bili laki
Nova runda dijaloga u Briselu u napetoj atmosferi, Lajčak: Razgovori nisu bili laki - Copyright twitter/Josep Borrell Fontelles

veličina teksta

Aa Aa

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine održana je danas u Briselu, uz posredovanje EU.  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka poručio da je prištinska strana pokušala da svojim ponašanjem okonča dijalog. Aljbin Kurti je insistirao na četiri zahteva Prištine, koji bi se realizovali nakon uzajamnog priznanja, dok je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak ocenio da su razgovori da razgovori nisu bili laki, ali da su važni. 

Vučić i Kurti prvo su se bilaterlano sastali sa Lajčakom i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, a potom je usledio trilateralni susret. 

14.26 Jevtić o porukama nakon dijaloga u Briselu

Srbi na Kosovu i Metohiji ponosni su na predsednika Aleksandra Vučića koji je još jednom pokazao u teškim okolnostima dijaloga da život i mir nemaju alternativu, naveo je danas na Tviteru potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

"Oni kojima liturgije smetaju suštinski su i danas u Briselu poručili da im smetaju Srbi na Kosovu", ocenio je Jevtić na Tviteru i naglasio da je posvećenost dijalogu posvećenost miru.

14.15 Hodža: Neće biti lakog rešenja

Politički analitičar iz Prištine Ljeart Hodža podvukao je u razgovoru za Euronews Srbija da  dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi i da je to "ključno pitanje koje se tiče spoljne politike i Srbije i Kosova".

Na pitanje kakav je stav SAD nakon sastanka, Hodža je rekao da se to još ne zna i da će se znati ako do kraja dana ili sutra u medije "procure detalji sa sastanka".

"Neće biti brzog rešenja, Vučić i Kurti će morati da se prilagode jedan drugom", podvukao je Hodža.

13.20 Lajčak: Nije bio lak sastanak

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je rekao da su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti imali otvorenu razmenu mišljenja o tome šta žele od dijaloga.  

“Za EU je važno to što su oba lidera potvrdila da nema drugog puta nego da se normalizuju odnosi kroz dijalog”, rekao je Lajčak i dodao da se nastavak dijalog aočekuje pre kraja jula.  

On je rekao da građani Kosova i Srbije imaju visoka očekivanja i da žele da se prevaziđe nasleđe prošlosti. Više o tome čitajte u odvojenoj vesti.


12.55 Kurti: Učestvovaćemo u ovom teškom procesu

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je u prvom sastanku sa srpskom stranom dao četiri predloga.

"Sastanak je bio konstruktivan s naše strane. Učestvovaćemo u ovom teškom procesu, a druga strana je govorila o starim idejama. Predložili smo četiri ideje. Da se inicira CEFTA sporazum. Drugi predlog je da dan nakon jučerašnjeg samita NATO-a bude potpisan mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge. Predložili smo i rešavanje pitanja nestalih. I četvrti predlog, za manjine, bio je bilateralni reciprocitet, što je opšti princip, ali za Srbe na Kosovu imali bismo nacionalno veće kao u Srbiji za Albance. Naša poslednja tri predloga su odbijena, ali nije bilo odgovora za CEFTA. Nadam se da će ozbiljno razmotriti naše predloge", rekao je Kurti koji je tražio da se Veljko Odalović ne bude na čelu Komisije za nestale. Više o tome čitajte u odvojenoj vesti.
 

12.30 Vučić: Priština ne želi razgovore o ZSO

Aleksandar Vučić je posle sastanka izjavio da Priština ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali i da ne žele da razgovoraju o Zajednici srpskih opština. Dodao je da se nastavak dijaloga očekuje krajem jula. 

Vučić je rekao da je prištinska stran  tražila "hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo".

"Takođe, oni nazivaju incidentima činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama, valjda jer je zamljište za crkvu dato u vreme vladavine Slobodna Miloševića", rekao je Vučić. Više o tome čitajte u odvojenoj vesti.

11.35 I Zapadni Balkan među temama samita Bajdena i lidera EU

Američki predsednik Džo Bajden danas će sa liderima Evropske unije u Briselu razgovarati i o Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Bele kuće objavljenom danas. Više o tome čitajte u odvojenoj vesti.

11.25 Borelj se oglasio na Tviteru

Na zvaničnom Tviter nalogu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja objavljene su fotografije sa sastanka sa Vučićem i Kurtijem, uz poruku da je dijalog put za evropsku budućnost.

"Dijalog i njegov ishod put je ka evropskoj budućnosti obe strane. U međuvremenu, to je donelo važne rezultate za njihove građane", napisao je Borelj.

10.39 Petković: Beograd istakao posvećenost nastavku dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj razumeo posvećenost Beograda dijalogu i da će nakon trilateralnog sastanka izvestiti i američkog predsednika Džo Bajdena. Više pročitajte u posebnoj vesti.

10.30 Počeo trilateralni sastanak

U zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu oko 10.20 počeo je trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima.

Euronews TV

Delegaciju Beograda predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prištinsku stranu premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, dok EU predstavljaju šef diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Predviđeno je da se predsednik Vučić obrati medijima na kraju sastanka, oko podneva.

10.21 Susret Vučića s Boreljom i Lajčakom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana MIroslavom Lajčakom.

"Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Briselu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija!", napisao je na Instagramu.

10.11 Dačić: Nisam optimista 
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je kako ne očekuje da će se bilo šta spektakularno dogoditi u dijalogu Beograda i Prištine i da nije optimista da sa sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem mogu postići bilo kakvi dogovori. 
Od 2012. godine svi razgovori koji su vođeni, na svakom sastanku su počinjali od genocida i ratne štete", rekao je Dačić za TV Prva.

09.47  Predsednik Srbije stigao na sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu na sastanak sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom uoči sastanka s delegacijom Prištine. Očekuje se da trilateralni sastanka Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima počne oko 10.20.

09.28 Brnabić: Teme razgovora u Briselu - nestale osobe i energetika

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati težak zadatak u Briselu, jer će morati da napravi prostor za dijalog, a teme razgovora biće nestale osobe i energetika, koja za Beograd, kako je naglasila, nije samo političko, već i pitanje bezbednosti. Više pročitajte u posebnoj vesti.

Euronews TV

09.26 Surlić: Kosovo ne može da pobegne od pitanja ZSO

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka rekao je danas gostujući na  Euronews Srbija da ne očekuje da će se na današnjem sastanku desiti "ništa novo" i da je već dobro i to što će se sastati Vučić i Kurti, jer se time pokazuje da "dijalog nema alternativu". Međutim, dok Bograd insistira na formiranju ZSO, a Priština odbija, Surlić smatra da Kosovo od ovog pitanja ne može da pobegne. Više pročitajte u posebnoj vesti.

Euronews TV

08.47 Borelj: Ishod dijaloga je evropska propusnica za budućnost obe strane

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je jutros, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, da treba biti jasan i reći da su dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost obe strane učesnice u razgovorima.

"Drago mi je da se nastavlja dijalog i na to sam ih ohrabrivao tokom ranijih bilateralnih poseta", rekao je Borelj i naglasio kako je dobro što se razgovori nastavljaju u vreme kada je u Briselu i američki predsednik Džozef Bajden. Više pročitajte u posebnoj vesti.

08.30 Kurti poručio da dolazi da se upozna sa Vučićem

Reporter Euronews Srbija iz Prištine Anđelka Ćup javlja da je prištinska delegacija u Brisel krenula juče u 16 sati, koju predvodi kosovski premijer Albin Kurti. Podsetila je na Kurtijev stav, koji je izneo u kosovskoj skupštini da u Brisel ide ne da nastavi dijalog nego da započne novi, sa novom platform. Kurti se nakon obraćanja pred skupštinom više nije oglašavao. Kako je navela, Kurti je rekao da dolazi u Brisel da se upozna s Vučićem.

Euronews/Printscreen

 

Dopisnik "Koha ditore" i zagrebačkog "Jutarnjeg lista" iz Brisela Augustin Paljokaj govorio je za Euronews Srbija i rekao da smatra da EU traži da ovo bude nastavak dijaloga u smislu ispunjavanja svih obaveza koje su preuzete u dijalogu.

"Bez obzira na to što se kosovoska vlada protivi ovome, mora da primeni sve ono što je do sada prihvaćeno. To će biti veliki izazov za prištinsku vlast. To što je sada neko drugi na vlasti ne znači da možete da ponete ispočetka

08.06 Borelj i Vučić u 9.30

U Briselu je i reporter Euronews Srbija Nataša Đulić Banović koja prati današnji dijalog Beograda i Prištine. Ona je rekla da bi, prema planu, Borelj, prvo odvojeno trebalo da se sastane sa Vučićem i Kurtijem, a onda da se sastanu sva trojica sa Lajčakom. Podsetila je i na reči Žozepa Borelja, koji je naveo da ukoliko jedna strana bude opstruirala razgovor da će to preneti američkom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu na samitu koji se kasnije danas takođe održava u Briselu.

Euronews TV

07.50 Fon Kramon: Videćemo kako će izgledati

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je uoči dijaloga je pitanje kako će izgledati Zajednica srpskih opština na Kosovu.
"Biće nešto za Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali kako će biti sastavljena i kako će izgledati, kakva će biti njena izvršna ovlašćenja, mislim, kakvu izvršnu vlast može imati, videćemo. I naravno da ne bi trebalo da bude bilo šta poput Republike Srpske u Bosni", rekla je ona. Više pročitajte u posebnoj vesti.

7.35 "Nema više čajanke utroje"

EU i SAD će ovog puta u dijalogu Beograda i Prištine ići na "sve ili ništa" i neće dozvoliti da se kao što je to bilo ranije slučaj, samo organizuje "čajanka utroje" posle koje se ništa ne menja, smatraju sagovornici Euronews Srbija. Poručuju i da nastavak dijaloga neće biti lak, jer iz Prištine stižu poruke da mogu samo da pregovaraju o uzajamnom priznanju, dok Srbija traži da se ispuni Briselski sporazum od 2013. godine, pre svega ona tačka koja odnosi na Zajednicu srpskih opština. Više pročitajte u posebnoj vesti.

7.20 Stano: Nema novog procesa, ovo je nastavak dijaloga

Portparol visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja Peter Stano poručio je da današnji sastanak u Briselu u okviru dijalog Beograda i Prištine nije novi proces, kako tvrdi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, već nastavak dijaloga. Više pročitajte u posebnoj vesti.

07.15 Šta je Kurti sve tražio uoči dijaloga

Kosovski premijer Aljbin Kurti slao je u više navrata poruke da od svojih, prema mnogima ekstremnih, stavova neće odstupiti. Takvi stavovi ocenjeni su kao maksimalistički, a otvoreno je pitanje kako bi uopšte mogli da izgledaju pregovori koji počinju u takvim tonu. Kurtijeve je, između ostalog, najavio tužbu za genocid protiv Srbije, zahtevao da se pregovara isključivo o priznanju Kosova, insistirao na "izvinjenju za zločine", ali i na potpisivanju novog Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini u kojoj su zemlje članice - ravnopravne države, umesto aktuelnog sporazuma CEFTA.

07.02 Borelj i sa Bajednom o dijalogu ako bude opstrukcija?

Kako Aljbin Kurti sa delagacijom na razgovore u Brisel dolazi sa glasnim i više puta ponovljenim stavovima da Priština želi da razgovara samo o međusobnom priznanju, što je za Beograd neprihvatljivo, iz Evropske službe za spoljne poslove pominju mogućnost da ukoliko dođe do opstrukcije razgovora ili "jedna strana ne bude spremna na nastavak procesa", šef diplomatije EU, Žosep Borelj o tome već popodne direktno razgovara sa predsednikom SAD, Džosefom Bajdenom.

06.59 Iz Prištine negativno o ZSO uoči dijaloga

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca izrazio je, pred nastavak dijaloga u Briselu, uverenje da na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija neće biti reči o Zajednici srpskih opština. On smatra da Priština treba da zauzme stav da je formiranje Zajednice srpskih opština "zatvoreno pitanje".

06.56 O čemu će se razgovarati

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred današnji sastanak navode da je u pitanju nastavaka procesa započetog još 2011. godine. Napominje se da i pored promene jednog od pregovarača, sa prištinske strane Avdualaha Hotija je zamenio Aljbin Kurti, "obaveze i proces" ostaju isti, ali Miroslav Lajčak je naveo da će se o agendi sutrašnjeg sastanka, u kome je EU samo posrednik, dogovoriti dve strane. 

Tanjug/Strahinja Aćimović, profimedia, Unsplash

 

Uoči dijaloga sa prištinske strane, i prevashodno od Kurtija mogle su se čuti izjave da se u Briselu može razgovarati samo o priznanju Kosova. Takođe, Kurti je ocenio da ovo nije nastavak dijaloga, već potpuno novi dijalog. Takve zahteve Vučić i drugi sprski zvaničnici odbaciju. S druge strane, Vučić je sinoć rekao da je Beograd spreman da razgovara o pitanju nestalih, ali i da kada je reč o Zajednici srpskih opština, jednom od glavih zahteva Beograda i ključnom dogovoru iz Briselskog sporazuma, ne očekuje da će ga Priština sprovesti.

06.52 Vučić uoči sastanka: Nikad nisam bio pristalica zamrznutog konflikta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć razgovori koji slede važni za nas i ocenio da ljudi u Srbiji neretko sa nipodaštavanjem gledaju na to i očekuju da odgovor bude "ne, ne i ne".

"Važni su razgovori za nas. Ljudi u Srbiji neretko sa nipodaštavanjem gledaju na to i očekuju da odgovor bude ne, ne i ne, očekuju da se u budućnosti desi nešto što će da promeni stvari iz korena. To se neće desiti. Zato nikad nisam bio pristalica zamrznutog konflikta. S druge strane postoje hiljade i hiljade laži da ćemo mi da uradimo nešto protiv našeg interesa, a to rade oni koji su razorili naše instrese", rekao je Vučić. Više pročitajte u posebnoj vesti.

06.46 Poslednja tehnička runda pre više od šest meseci

Poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Na toj tehničkoj rundi Petković je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala Briselskim sporazumom, a razgovaralo se i o imovini i finansijskim potraživanjima.

06.43 Izjava Borelja pre sastanka, Lajčakova na kraju

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je da će sastanak u okviru dijaloga posredovati visoki predstavnik EU Žozep Borel, koga u tome podržava specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, navodi se u objavljenoj najavi. Visoki prestavnik Borelj će dati zjavu medijima pre početka sastanka u 8.20, a specijalni predstavnik Lajčak će se obratiti novinarima posle završetka sastanka oko 13.00, navodi se u najavi.

06.42 Vučić i Kurti prvo odvojeno sa Boreljom, trilatrelani susret oko 10.30

Prema planu sastanaka u Briselu, previđeno je da se predsednik Srbije Aleksandar Vućić od 9.30 bilateralno sastane sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Žosepom Boreljom.

Tanjug/AP/Aris Oikonomou

 

Nakon odvojenih bilateralanih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, oko 10.30 trebalo bi da počne i trilateralni sastanak kome će prisustvovati predsednik Srbije, kosovski premijer, šef diplomatrije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

06.40 Sva dešavanja u okviru nove runde dijaloga Beograda u Prištine pratite uživo na portalu Euronews Srbija. 

Komentari (0)

Srbija