Politika

Kurti: Srbija da prizna Kosovo i potpiše sporazum o nenapadanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2021

-

13:17

Kurti: Srbija da prizna Kosovo i potpiše sporazum o nenapadanju
Kurti: Srbija da prizna Kosovo i potpiše sporazum o nenapadanju - Copyright Twitter/Josep Borrell Fontelles2

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti današnji sastanak u Briselu je ocenio kao konstruktivan.

“Biće teško, ali ja sam optimista. Ne samo zato što sam uvek optimista, nego zato što sad imamo iskreni pristup problemima. Suština našeg konflikta jeste nedostatak međusobnog priznavanja. Niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo priznaje Srbiju. Ovo treba da se promeni, Bajden je jasno i glasno i rekao - međusobno prinzavanje između Kosova i Srbije i mislim da zajedno možemo mnogo brže nego što drugi misle da kreno evropskim putem”, rekao je Kurti.  

Kako je naveo, odnosi dve strane bi trebalo da se poboljšaju principom reciprociteta.  

On je izneo zahteve Prištine u četiri tačke:


"1. Šest zemalja Zapadnog Balkana bi trebalo da napreduje prema CEFTA-i u SEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope) prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU.

2. Kosovo i Srbija odmah potpisuju zajednički mirovni sporazum kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge. Ovo je važno sada kao nikada ranije, dan nakon samita NATO-a u Briselu i tamošnjih jednoglasnih poruka.

3. Nakon uzajamnog priznavanja između Republike Kosovo i Republike Srbije, u obe naše zemlje imaćemo bilateralni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina ovde. Dakle, Srbi na Kosovu mogu da imaju svoje nacionalno veće kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji.

 4. Po pitanju nestalih lica, šefa Komisije za nestala lica Srbije Veljka Odalovića treba smeniti sa položaja i saslušati. Veljko Odalović je 1997-1999, bio „načelnik štaba Kosovskog regiona“, i vodio okupirano Kosovo zajedno sa Zoranom Anđelkovićem", naveo je Kurti.

"Naša poslednja tri predloga su odbijena, ali po pitanju SEFTA nije bilo odgovora. Nadam se da će ozbiljno razmotriti ovaj naš predlog koji smo danas dali", rekao je Kurti.

Kada je reč o tome kako je protekao susret sa predsednikom Vučićem Kurti tvrdi da nije bilo niakavih incidenata, niti situacija na rubu incidenata na današnjem sastanku.

„Držali smo distancu više od dva metra. Atmosfera je subjektivna stvar. Za mene je diskusija bila konstruktivna i suštinska. Najvažnije je da ne idemo okolo i ne vidimo slona u sobi. Nedostatak međusobnog priznanja je suština problema", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija