Politika

Borelj: Ishod dijaloga je evropska propusnica za budućnost obe strane

Komentari

Autor: Fonet

15/06/2021

-

08:46

Borelj: Ishod dijaloga je evropska propusnica za budućnost obe strane
Borelj: Ishod dijaloga je evropska propusnica za budućnost obe strane - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je jutros, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, da treba biti jasan i reći da su dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost obe strane učesnice u razgovorima.

"Drago mi je da se nastavlja dijalog i na to sam ih ohrabrivao tokom ranijih bilateralnih poseta", rekao je Borelj i naglasio kako je dobro što se razgovori nastavljaju kada je u Briselu i američki predsednik Džozef Bajden.

Ohrabrujem dve strane da nastave dijalog bez odlaganja i sa fokusom da donesu rezultate, uprkos svim teškoćama. Znamo da dijalog neće biti lak, ali ovaj proces i iskreno angažovanje obe strane je neophodno u korist građana Srbije i Kosova, naglasio je Borelj.

On je poručio da je dijalog doneo već korisne rezultate - integraciju policije i pravosuđa sa severa Kosova u kosovski sistem, carinske prihode od trgovine i članstvo u regionalnim inicijativama.

"Unija i ja lično smo posvećeni da vidimo brzi napredak, kako bismo ostavili prošlost iza sebe, da postignemo sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, koji će učiniti evropsku budućnost Srbiji i Kosovu realnošću", naglasio je Borelj.

Prema njegovoj oceni, sada postoji novi zamah i treba ga iskoristiti, jer se u EU pokreće nova diskusija o Zapadnom Balkanu i važno je za region da uhvati tu priliku.

"Ovo je prilika za ceo region, ne samo za Srbiju i Kosovo, da se postigne dugoročna stabilnost, ekonomski napredak, a toga nema bez dogovora Srbije i Kosova", rekao je Borelj.

Radujem se unapred da nastavimo dijalog sa predsednikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem i želim im dobrodošlicu u Brisel. Nadam se važnom i sastanku koji će doneti rezultat, zaključio je Borelj.

Borelj će prvi bilateralni sastanak imati s Aljbinom Kurtijem, a u 9:30 sati sa Vučićem, dok se oko 10 sati očekuje trilateralni sastaak dve delegacije uz pokroviteljstvo EU. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija