Politika

Lajčak: Nije bio lak sastanak, Vučić i Kurti potvrdili da žele da se odnosi normalizuju kroz dijalog

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

13:22

Lajčak: Nije bio lak sastanak, Vučić i Kurti potvrdili da žele da se odnosi normalizuju kroz dijalog
Lajčak: Nije bio lak sastanak, Vučić i Kurti potvrdili da žele da se odnosi normalizuju kroz dijalog - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčk je rekao posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti imali otvorenu razmenu mišljenja o tome šta žele od dijaloga.  

Lajčak je naveo da je danas bio prvi sastanak sa Kurtijem kao kosovskim premijerom, kao i da susret nije bio lak. 

“Za EU je važno to što su oba lidera potvrdila da nema drugog puta nego da se normalizuju odnosi kroz dijalog”, rekao je Lajčak i dodao da se nastavak dijaloga očekuje pre kraja jula.  

On je rekao da građani Kosova i Srbije imaju visoka očekivanja i da žele da se prevaziđe nasleđe prošlosti, i da povedu "Kosovo i Srbiju ka njihovoj zajedničkoj budućnosti tako što će normalizovati odnose na sveobuhvatan način". 

U Biselu je danas održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Delegacije su predvodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. 

Vučić je posle sastanka izjavio da Priština ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali i da ne žele da razgovoraju o Zajednici srpskih opština. On je najavio i da će nastavak dijaloga biti krajem jula

Kako je rekao predsednik Srbije, prištinska strana je tražila tri stvari među kojima i "hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo".

Na zvaničnom Tviter nalogu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja tokom sastanka je objavljeno: "Dijalog i njegov ishod put je ka evropskoj budućnosti obe strane. U međuvremenu, to je donelo važne rezultate za njihove građane".

Komentari (0)

Srbija