Politika

Obradović: U Skupštini očekujete novog Boška

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2022

-

13:39

Obradović: U Skupštini očekujete novog Boška
Obradović: U Skupštini očekujete novog Boška - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

U novom sazivu Skupštine Srbije očekujte novog Boška Obradovića i nove Dveri, koje će se boriti za konkrente predloge, bez marketinga, kaže lider Dveri Boško Obradović i dodaje da će srpski parlament, posle dužeg vremena, biti ozbijan, te da očekuje ozbiljnu i široku debatu, i unutar opozicije i sa vlasti.

"Možete očekivati novog Boška Obradovića i nove Dveri, odnosno naš poslanički klub, sa četiri nova poslanika, jer ćemo tu biti samo Ivan Kostić i ja iz prvog saziva", rekao je Obradović za Tanjug, na pitanje šta se može očekuvati od tog pokreta u novom skupštinskom sazivu.

Dodaje da, posle dužeg vremena, očekuje ozbiljan parlament, sa čivatom lepezom stranaka, od levice do desnice i ozbiljni, široku debatu i unutar opozicije i sa vlasti.

"Mada još ne znamo ko će biti vlast, a ko opozicija i to će se lomiti na pitanju sankcija Rusiji", smatra Obradović i dodaje da bi bilo interesantno da se napravi izjašnjavanje u skupštini - koliko poslanika je pojedinačno za sankcije Rusiji, jer duboko veruje da bi većina bila protiv, pa bi i vlada, kaže, mogla da se formira od onih koji se tim sankcijama protive.

Kada je reč o odnosima u opoziciji, Obradović navodi da su Dveri sve snage stavile na formiranje što šireg patriotskog bloka i žele da nastave tim pravcem.

"Ujedinjenje na desnom političkom spektru može da ide i dalje. Tri liste su ušle u parlament, zajedno smo osvojili više od 15 odsto glasova, što je potencijal za ujenjeni patriotski blok, i nastavićemo u tom pravcu", kaže Obradović.

Dodaje da po nekim konkretnim pitanjima mogu da sarađuju i sa ostalim kolegama iz opozicije u skupštini, ili van nje, ali prioritet je, ponavlja, proširivanje patriotskog bloka.

Kada je reč o beogradskim izborima, kaže da su rezultati pokazali da je u glavnom gradu dosadašnja vlast SNS i SPS izgubila, a opozicija, u zbiru, dobila više glasova nego te dve partije, koje će, dodaje, zahvaljujući Dontovom sistemu podele mandata "nakalemili" dva madnata više.

Ukazuje, ipak, da se teško može vladati sa tako "tankom većinom", a pitanje je, dodaje, i da će SNS želi da pravi lokalnu većinu sa SPS-om.

"Dosta je nepoznanica, koje zavise i od formiranja republičke vlade. Tako da ćemo tek videti šta će biti", rekao je Obradović.

Primećuje i da SNS i SSP imaju većinu odbornika u Skupštini grada, i mogu da opstruišu formiranje bilo koje vlasti i izazovu nove izbore, ali sve zavisi od, kako kaže, "privatnog dogovora" Aleksandra Vučića i Dragana Ðilasa.

Dveri su, navodi, uvek spremne za izbore, a na novim izborima u Beogradu očekuju još bolji rezultat. Na najavu predsednika Vučića da će početkom juna da razgovara i sa politickim partijama o aktuelnoj političkoj situaciji, Obradović kaže da su jedine prave konsultacije one koje proističu iz ustavne obaveze predsednika, da nakon izbora pozove na razgovor predstavnike svih poslaničkih grupa koje su ušle u parlament.

"I, onda možemo da razgovaramo o svemu, o formiranju vlade, ali to je prilika da se razgovara i o geopolitičkoj situaciji, i drugim aktuelnim temama. Za nas je prihvatljiv razgovor u okviru ustavnih ovlašćenja predsednika", rekao je Obradović.

Ponavlja da se protivi sankcijama Rusiji, i dodaje da bi bila "tragična greška" kada bi vlada u tehničkom mandatu eventualno uvela sankcije Moskvi, ili donosila bilo kakve strateške odluke, jer to, kaže, ne može da čini "u v.d. stanju".

"Za nas je to neprihvatljivo, ne samo da to odluči vlada u tehničkom mandatu, već sam i protiv sankcija Rusiji, jer ne vidim zašto da uvodimo sankcije prijateljskoj zemlji. Zašto da se pridružimo NATO paktu i sankcijama EU, koja nas ničim nije obavezla da sledimo njihovu politiku", rekao je Obradović.

Komentari (0)

Srbija