Politika

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije čekaju novi saziv Vlade Srbije i njen budući odnos prema Rio Tintu

Komentari

Autor: FoNet

11/05/2022

-

14:44

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije čekaju novi saziv Vlade Srbije i njen budući odnos prema Rio Tintu
Euronews/Maja Repić - Copyright Euronews/Maja Repić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) poručili su danas da očekuju novi saziv Vlade Srbije da vide kako će se odrediti prema pitanju Rio Tinta, s obzirom na to da je ta kompanija najavila dalju saradnju u poslovanju u Srbiji.

Predstavnik inicijative "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović izjavio je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije da će novi saziv pokazati pravo lice, pošto su izbori završeni, a svi su koristili temu Rio Tinta u predizbornoj kampanji.

Kokanović je ocenio sramnim izjavu direktora te kompanije Sajmona Tompsona da će, pošto su izbori prošli, nastaviti pregovore sa Vladom Srbije i ukazao da to znači da su oni imali dogovor s nekim u Vladi.

Mi smo i sumnjali u predizborni trik, a Vlada se povodom izjave Tompsona nije oglasila niti demantovala njegove navode, rekao je Kokanović. Vreme će pokazati šta će biti, mi smo skupili potpise za predlog zakona za trajnu zabranu istraživanja i preradu minerala koji u sebi sadrže litijum i bor i videćemo kako će se nova vlada prema tome odnositi, poručio je on.

Predstavnik organizacije Marš sa Drine Branko Arbajter iz sela Lukavac kod Valjeva izjavio je da su meštani, za sada, uspeli da spreče istraživanja kompanije Eurolitijum i radove za dve bušotine. Smatramo da će mašine za iskopavanje vrlo brzo da se pojave na njivama, rekao je Arbajter, dodavši da je, kao proizvođač borovnica, na njegovom imanju 18 puta povećana koncentracija bora u analizi iz 2021.

Aktivistkinja iz sela Pranjani Ljiljana Bralović apelovala je na građane da se pridruže u odbrani voda Srbije. Ona se pozvala na prognoze da će ako Rio Tinto otvori rudnik u Srbiji biti zagađen ceo Crnomorski sliv i da će se pokrenuti talas ekoloških izbeglica.

Prema njenim rečima, planirano je osam rudnika litijuma na teritoriji Srbije, a da su za sada izdata najmanje 172 rešenja za različita istraživanja. Konferenciju predstavnika ekoloških organizacija ispred Skupštine Srbije organizovao je poslanik Vladan Glišić koji je ocenio da država nema kapacitet da se suprotstavi da se spreči zloupotreba dozvola i da zbog toga građani moraju da reaguju. 

Komentari (0)

Srbija