Politika

Vučić: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost će biti zakazana u narednih 36 sati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

22:57

Vučić: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost će biti zakazana u narednih 36 sati
Vučić: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost će biti zakazana u narednih 36 sati - Copyright Printscreen/Pink

veličina teksta

Aa Aa

U narednih 36 asti zakazaćemo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog osluke Prištine da sutra predaju zahtev za prijem u Savet Evrope, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon radne večere lidera iz regiona i najviših zvaničnika EU u Briselu.

"Mi se nalazimo u nelakoj poziciji zbog drugačijih okolnosti, situaciji koja nije jednaka za sve. Za nas je situacija veoma kompleksna, sutra će biti još teža. Gospođa (Donika) Gervala, (ministarka u kosovskoj vladi) je potvrdila da će kako kažu Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Ja sam naravno rekao da je to kršenje međunarodnog javnog poretka. Oni neće odustati od toga, kažu da su nezavisna država i da će nastaviti sa tim inicijativama", naveo je Vučić,

On je dodao da predstoji težak period po tim pitanjima.

"Optužuju Srbiju da je produžena ruka Rusije, misle da to mogu da iskoriste protiv Srbije i dobiju više nego što su mogli ranije", kaže Vučić.

On je najavio političku borbu i dodao da "ako neko misli da će da lomi Srbiju - neće ići tako lako". 

Predsednik je rekao da sledi dalja borba na međunarodnoj sceni za povlačenje priznanja.

"Mi smo pre 72 dana postavili zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost i mi smo jedina zemlja koja se tog postavljenog drži. Ako pogledate druge zemlje, postoji samo jedan princip, a to je da nema principa. Besmisleno je da govorimo o principima, mi u Srbiji moramo da se držimo morala u našim odlukama i moramo da se držimo međunarodnog javnog prava, ali ako mislimo da ćemo imati koristi od toga, pokazalo se da kršenje principa neretko imaju prednost" naveo je predsednik Srbije.

On je dodao da je ponovljen poziv da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da se pridruže sankcijama protiv Rusije.

"Nisu prihvatili moj odgovor. Ako želite samo nekoga ko će da klima glavom onda birajte druge, rekao sam to. Ako Srbija bude morala da bira, biraće da mora da živi", naveo je Vučić.

On je dodao da ne zna kakve će sankcije biti uvedene.

"Sada ide šesti paket sankcija Rusiji, a onda će biti i sedmi i osmi. A onda, odakle ćemo mi naftu da uvezemo?. Dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati to osiguranje. Odrekli smo se dela akciza, i na sve to sada smo uspeli da za pet odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka ", istakao je Vučić.

Dodao je da ima mnogo nedoumica i pitanja, kao i da se očekuje veliki samit koji će Francuzi da organizuju 23. juna.

Kada je reč o statusu kandidata za Ukrajinu po "kiparskom modelu", Vučić kaže da kada Srbija donese odluke, one nešto znače.

"Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija".

Kaže da "moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo javnog prava".

"Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da od toga imamo koristi, nećemo", rekao je Vučić.

Na pitanje čemu da se nadamo, predsednik kaže da se nada razgovoru. U Srbiji, kaže, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.

Vučić je istakao da Srbiju čeka mnogo problema u trenutku kad će 25 odsto stanovnika planete ostati gladno zbog rata u Ukrajini.

Vučić je kazao da je njegov utisak da se apsolutno treba posvetiti daljem napretku i radu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Preneo je da je tokom večere imao iskreno razumevanje po različitim pitanjima pre svega predstavnika Severne Makedonije i Albanije, jer se Srbija nalazi u različitim okolnostima.

Na večeri, dodao je, bilo je konkretnog razgovora, a on je, kako je preneo, govorio o poziciji Srbije.

On je naveo da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom, i da ne želi da priča bajke.

"Mene interesuje moja zemlja, moj narod i građani naše zemlje", dodao je.

 

Vučića je u Briselu je dočekala vest da će ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc sutra predati zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Vučić je ukazao da će sutra ili prekosutra održati sastanak nacionalnog saveta bezbednosti, ali da će prvo sačekati da li će Priština uraditi to što je najavila u vezi sa podnošenjem zahteva za SE sutra.

"Ako to urade jasno je da za njih ne postoji ni briselski ni vašingtonski  sporazum ni Rezolucija 1244. U potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak i biće zanimljivo da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog prava da podrži tako nešto. Što se nas tiče mi ćemo štititi našu zemlju", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred sastanak u Briselu.

Komentari (0)

Srbija