Politika

Bisljimi: Ovo je bila poslednja prilika da Beograd pokaže konstruktivnost

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2022

-

20:11

Bisljimi: Ovo je bila poslednja prilika da Beograd pokaže konstruktivnost
mf.rks-gov.net - Copyright mf.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa


Šef pregovaračkog tima Prištine Besnik Bisljimi večeras je posle razgovora sa sprecijalnim posrednikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom optužio srpsku stranu da nije pokazala konstruktivnost.

On je novinarima posle sastanaka rekao da je danas trebalo da se razgovara o tablicama i energetici, ali da srpska strana nije iznela konkretna rešenja ni predloge.

Bisljimi je izneo i tvrdnju da je srpska delegacija došla u Brisel samo sa namerom da međunarodnoj zajednici pošalje signal da je Beograd spreman za razgovore.

Na pitanje novinara da li to ima veze sa zahtevom Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Bisljimi je kazao da su to dva odvojena procesa.

On je optužio Beograd da ne poštuje Briselski sporazum time što blokira učlanjivanje Prištine u međunarodne organizacije.

Na pitanje da li je sa Lajčakom bilo reči o aplikaciji Prištine za Savet Evrope, Bisljimi je rekao da to nije pitanje za dijalog, a da je Lajčak posrednik u dijalogu.

On tvrdi da je ovo bila poslednja prilika za Beograd da pokaže konstruktivnost i da dokle god je samo Priština konstruktivna nema razloga za nove sastanke.

"Nismo ovde došli da razgovaramo nego da postignemo dogovor. A gospodin Petković to nije razumeo", ocenio Bisljimi.

On je dodao da je Srbija pokušala da na dnevni red stavi pitanje Zajednice opština, ali da prištinska strana to nije mogla da prihvatim, jer je dnevni red bio unapred određen.

Tokom današnjih razgovora u Briselu specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarao je u više navrata odvojeno sa delagacijama Beograda i Prištine, ali trilateralni susret nije održan.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković rekao je da su današnji razgovori u Briselu bili opterećeni protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evropi. On je optužio prištinsku stranu da "sve odbija".

"Ni danas nije došlo do direktnog susreta gospodina Bislimija i mene, pre svega zbog toga što je on odbio da razgovara o zajednici srpskih opština, i odbio da priča o nestalima", zaključio je on.

Posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak naveo je da u današnjoj rundi razgovora sa delegacijama Beograda i Prištine nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

"Rezultati su polovični. Nažalost, nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali smo napravili pomak po drugim pitanjima uključujući energetiku. Rad će se nastaviti", naveo je Lajčak na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija