Politika

Petković: I danas bez direktnog susreta s Bisljimijem, razgovori opterećeni zahtevom Prištine za članstvo u SE

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

13/05/2022

-

18:54

Petković: I danas bez direktnog susreta s Bisljimijem, razgovori opterećeni zahtevom Prištine za članstvo u SE
Petar Petković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković rekao je da su današnji razgovori u Briselu bili opterećeni protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

"Iskoristio sam i ovaj trenutak da oštro protestujem zbog protivpravne i jednostrane odluke Prištine", rekao je Petković novinarima posle sastanka.

On je naveo da se ni danas nije direktnog susreo sa prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem, jer je Bisljimi odbio da razgovara o ZSO i o pitanju nestalih.

Petković je naveo da su razgovori trajali više od osam sati i da su bili teški.

"Ali činjenica da smo i danas ovde u Briselu pokazuje da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru, stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Petković.

Naveo je i da su razgovarali o važnim temama, kao i o formiranju ZSO, i da se ulazi u 10. godinu kako Priština odbija da se to primeni, a da se razgovaralo i o pitanju energetike, tablicama, pitanju nestalih...

"Razgovarali smo o temama koje su važne u kontekstu života Srba na Kosovu i Metohiji. Mi moramo da razgovaramo u Briselu, jer ako ovde ne iznosimo probleme sa kojima se Srbi na KiM suočavaju, a suočavaju se sa napadima i insitucionalnim napadima, niko drugi neće izneti te probleme", ističe Petković.

Pored toga, kako dodaje glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom, razgovaralo se o energetici, tablicama, pitanju nestalih...

"Mi hoćemo da rešimo pitanje nestalih, ali kad konkretno izađemo sa predlozima, Priština to odbija, ne želi o tome da razgovara. Iako istovremeno videte da su im usta puna pitanja o nestalima, ali kada treba da se dogovorimo oni to stanu. Ovo nije nikakvo političko pitanje nego humanitarno i želimo da ga rešimo", naveo je Petković.

Kako ističe, po određenim temama postoji prostor za dogovor, ali da druga strana sve odbija.

"Ni danas nije došlo do direktnog susreta gospodina Bislimija i mene, pre svega zbog toga što je on odbio da razgovara o zajednici srpskih opština, i odbio da priča o nestalima", zaključio je on.

Ističe da je Beograd tu da čuva mir i stabilnost, ali da ne pristaje na ucene.

"Kao odgovorna strana shvatamo značaj dijaloga, ali borićemo se protiv pritisaka i nećemo priznati nezavisnost tzv Kosova. Težimo kompromisnom rešenju", poručio je Petković.

Tokom današnjih razgovora u Briselu specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarao je u više navrata odvojeno sa delagacijama Beograda i Prištine.

Na prethodnom sastanku, održanom krajem aprila, glavni pregovarači Beograda i Prištine nisu uspeli da postigu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registarske tablice za vozila koja prelaze administrativnu liniju između KiM i centralne Srbije.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, tada je ocenila da se od glavnih pregovarča ”očekuje” o tom pitanju postignu dogovor na ”narednom sastanku”, pozvavši obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija na terenu.

Kada je reč o energetici, iz EU navode da se radi na dva energetska sporazuma, a da je usaglašavanje zajedničkog teksta sporazuma ”vrlo blizu”. Dodaje se da se stiglo ”blizu” i dogovoru o ”političkoj deklaraciji o nestalima”. Po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština iz EU ponavljaju da se sve što je ranije dogovoreno mora primeniti.

Komentari (0)

Srbija