Politika

Zelenović najavio ujedinjenje koalicije Moramo, Ekološkog ustanka i Skupštine slobodne Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2022

-

13:55

Zelenović najavio ujedinjenje koalicije Moramo, Ekološkog ustanka i Skupštine slobodne Srbije
Nebojša Zelenović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Lider stranke Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme "Akcija" Nebojša Zelenović najavljuje ujedinjenje političkih organizacija koje su deo koalicije "Moramo" sa Ekološkim ustankom Aleksandra Jovanovića Ćute, i Skupštinom slobodne Srbije.

On je rekao da je reč o "učvršćivanju organizacije koja će biti spremnija na nekim sledećim izborima da pobede Aleksandra Vučića, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji".

"Ukoliko postoji bilo kakva prilika da se na nekakvim izborima pobedi Aleksandar Vučić, ja sam 'za' i pozvaću sve druge da u tome učestvuju", kaže Zelenović za Tanjug.

Trenutno se radi, kaže, na usaglašavanju organizacione strukture i veruje da će krajem maja ili početkom juna imati skupštinu ujedinjenja na kojoj će tu zajedničku organizaciju i ozvaničiti.

"Mi razumemo da u određenim trenucima stvari treba da se postave tako da imate najbolji mogući odgovor. Integrativni proces u koji smo ušli trebalo bi da bude signal da i u ovakvim trenucima kada deluje da je sve izgubljeno i da nema nade, možete uvek da radite nešto korisno. Mi upravo radimo to, učvršćujemo se, gradimo organizaciju kako bismo na sledećim izborima bili što spremniji, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji", kazao je Zelenović.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Dodaje da integrativnim procesom rade na tome da se izgradi snažna, čvrsta politička stranka koja će omogućiti svakom članu da ima pravo glasa i da može da odlučuje.

"Mislim da je vreme tih oligarhisjkih stranaka i diktatura unutar političkih organizacija prošlo i da ne može neko ko zagovara demokratiju da dođe do nje preko diktature u svojoj stranci", ističe.

Kada je reč o programu buduće političke organizacije, Zelenović podseća da su se dogovorili još ranije i precizira da je to "Zeleni dogovor za Srbiju" kao politički dokument.

Politička stranka ili ne?

Na pitanje da li će biti osnovanakao politička stranka, Zelenović kaže da su iz faze aktivizma i zajedničkog rada različitih nevladinih organizacija prešli u fazu koja je ostvarila politički odgovor na izborima, kao i da su svi ljudi koji se sada nalaze na listi koalicije "Moramo" političari koji su zadržali pravo i to da nastave da budu aktivisti.

Ipak, dodaje, ona politička organizacija koja je sposobna da donese promenu, koja je sposobna da borbom na izborima dođe do mogućnosti da menja društvo, de fakto jeste politička stranka.

"Mi ćemo zajedno na tome da radimo. Meni je drago što je u kratkom vremenskom periodu veliki broj političkih organizacija doživelo tu političku zrelost da pređemo u sledeću fazu", navodi.

Govoreći o saradnji opozicije u gradskom parlamentu u Beogradu, Zelenović kaže da je u dobroj komunikaciji sa opozicijom okupljenom u koaliciji "Ujedinjeni za pobedu Beograda" i smatra da je sada takav politički trenutak da je dobro razgovarati o nečemu o čemu su razgovarali pre godinu i po dana kada su se spremali izbori.

Koalicija "Moramo" imaće i poslanike u republičkom parlamentu, a Zelenović navodi da trenutno sa koalicionim partnerima razgovaraju o tome kako treba da izgleda rad u poslaničkom klubu.

Komentari (0)

Srbija