Politika

Đilas: Srbija bi trebalo da prihvati evropsku politiku prema Rusiji

Komentari

Autor: Fonet

14/05/2022

-

16:54

Đilas: Srbija bi trebalo da prihvati evropsku politiku prema Rusiji
Fonet/Božana Pavlica - Copyright Fonet/Božana Pavlica

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas posle sednice Glavnog odbora te partije da u ovom podeljenom "crno-belom" svetu Srbija treba da bude na pravoj strani i da mora da se opredeli i prihvati evropsku politiku koja se odnosi na Rusiju.

Đilas je rekao da je SSP principijelno protiv sankcija jer one nisu delotvoran mehanizam prema onima koji snose odgovornost, što je i Srbija osetila na svojoj koži, ali je istakao da se svet podelio i da Srbija mora da prihvati evropsku politiku u odnosu na Rusiju.

"Očekujemo da će se naša zemlja pridružiti politici Evropske unije prema Rusiji, tražeći način kako će posledice, posebno u energetskom sektoru, moći da se smanje", rekao je Đilas novinarima u MTS dvorani u Beogradu.

On je istakao da odluku o sankcijama treba da donese Vlada, ali da o takvoj stvari treba otvoriti debatu u Skupštini.

Đilas je ocenio da se, ako Srbija ne bude deo Evrope, postavlja pitanje da li bi investitori ostali u Srbiji, a u njihovim firmama radi na stotine radnika.

Kako je rekao, uvođenje sankcija "ne znači da Srbija ide ka Evropi", već je za to potrebno da se uđe u borbu protiv korupcije, donesu novi zakoni u socijalnoj sferi, kao i novi zakon o radu koji će štititi radnike i da će se prema tome videti da li Srbija ide ka Evropi.

Naglasio je da je Srbiji apsolutno potrebno da se formiraju Skupština i Vlada i pozvao vlast da ne čeka maksimalne rokove, već da se to učini što pre.

Đilas je istakao da je na sednici Glavnog odbora potvrđena odluka da ne postoji mogućnost učešća u vlasti sa strankama koje su činile poslednju vlast. On je najavio i da će skupština stranke biti održana od 15. do 20. juna.

Na pitanje da li veruje da će biti novih izbora za Skupštinu Beograda, Đilas je rekao da veruje i dodao da u to veruje jer je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sedeo dugo, da ga je gledao u oči i rekao da treba da budu održani novi izbori, da je kasnije i on to i javno rekao i da misli da će Vučić obećanje ispuniti.

Upitan kako se ove distance gleda na razgovor s Vučićem, Đilas je rekao da je osnovni motiv bio smanjenje tenzija u društvu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Боjан

14.05.2022 20:29

Колико се да разумети, овај не планира на изборе! Са оваквим ставом, неће скупити гласаче ни за кандидатуру, а камо ли за нешто опипљивије, односно профитабилније. Био и остао газдин лакеј, а глумата неког газду. Бедно и огавно... Ако му је баш толико стало до те "црне" Европе, шта се враћао отуда у ову нашу "белу" стварност? И у тој Европи имао мало "белог" зар не?

Srbija