Izbori 2022

Jeremić: Odlazak Đilasa kod Vučića postavio pitanje poverenja, to više nismo mogli da trpimo

Komentari

Autor: Fonet

18/04/2022

-

07:37

Jeremić: Odlazak Đilasa kod Vučića postavio pitanje poverenja, to više nismo mogli da trpimo
Vuk Jeremić i Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kaže da je odlazak predsednika SSP Dragana Đilasa kod predsednika SNS Aleksandra Vučića postavio ozbiljno pitanje poverenja šta je na stolu i o čemu se razgovara iza zatvorenih vrata, imajući u vidu "specifičan politički trenutak" spoljnih i unutrašnjih prilika, kao i ekonomske prilike.

"To više nismo mogli da trpimo. Ta vrsta bombe bila je iznenađenje za stranke opozicije i iznenadni preokret. Progutali smo mnoge jednostrane korake u kampanji i ne žalimo se zbog toga, ali ovo je bio korak u pravcu koji bi mogao da označi ne samo prekrajanja izborne volje u Beogradu, nego i stvaranje okolnosti na republičkom nivou koje su za većinu ljudi neočekivane", rekao je Jeremić u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S.

On je istakao da Narodna stranka neće biti deo koalicije sa SNS, kakve god bile domaće i međunarodne okolnosti.

"Činjenica je da smo u vrlo specifičnom spoljnopolitičkom trenutku u kojem stvaranje većine SNS i SPS ne bi trebalo uzimati do kraja zdravo za gotovo. Nisam rekao da Đilas nije opozicionar, niti da će da ide u koaliciju sa Vučićem, ali sam rekao da su okolnosti komplikovane i da na različite načine može da se učitava iznenadni odlazak Đilasa kod Vučića", kazao je Jeremić.

Upitan o uvođenju sankcija Rusiji, Jeremić je odgovorio da je Narodna stranka državotvorna i odgovorna i odluke donosi u demokratskoj proceduri i drži reč kada donese odluku.

"Uvođenje sankcija Rusiji imalo bi dalekosežne posledice po privredu i druga nacionalna pitanja. Imamo vakuum institucija, nemamo skupštinu, nemamo vladu i to će potrajati nekoliko meseci, do sredine jula, a do tada ko zna šta može da se dogodi i u ratu u Ukrajini i u svetu", rekao je Jeremić.

Dodao je da bi savetovao uzdržanost i da se ne zatrčavamo po ovom pitanju, jer do izjašnjavanja o sankcijama mogu biti promenjene okolnosti, može doći do kraja rata i diplomatskog rešenja.

"Ako bi se pozitivna strana uvođenja sankcija Rusiji svela na to da Vučić bude pozvan u Brisel i da ga zagrle i kažu mu "hvala ti što si na pravoj strani istorije, a sada slobodno nastavi da i kinjiš i maltretiraš u Srbiji", onda to ne nije neki naročit dobitak", kazao je Jeremić. 

"Na novim izborima da nastupimo uz dogovore"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi opozicija, ako budu raspisani novi izbori za Skupštinu Beograda, trebalo da razmisli kako da na njih izađe i da ne ponovi greške iz prethodne kampanje.

"Želim da se sačuva jedinstvo i da se nastupi uz mnogo više dogovaranja a manje nametanja i silovanja partnera. Ako su pred nama novi izbori u Beogradu, onda bi trebalo da bude manje loših stvari koje su nas dovele do tačke u kojoj smo danas“, rekao je Jeremić sinoć u emisiji "Utisak nedelje" na televiziji Nova S.

Jeremić smatra i da to što predsednik SNS-a Aleksandar Vučić kaže da će biti izbora "ne mora da znači" da će ih zaista i biti.

Vučić je sinoć rekao da će predložiti Glavnom odboru SNS-a nove izbore u Beogradu ako najveća opoziciona lista želi da ide na prevremene gradske izbore.

"Neću da koristim teške reči, bez obzira šta mislim o prebacivanju Vučić-Ðilas koje se navodno odvija samo u medijskom prostoru, a da oni u međuvremenu međusobno ne komuniciraju", rekao je Jeremić.

On je dodao da su ne samo on već i mnogi drugi imali utisak da će Vučić odgovoriti pozitivno na Ðilasov apel da izbegne gubitak legitimiteta, saopšteno je iz Narodne stranke.

"Vučić ima većinu u Beogradu i da sada neko treba da me ubedi da je Ðilas otišao kod njega i ubedio ga za sat vremena da tako nešto ne napravi", upitao je Jeremić.

Komentari (0)

Talk of the town