Izbori 2022

Jeremić: Ako Vučić pozitivno odgovori Đilasu to je de fakto tehnička koalicija SNS i SSP u kojoj mi nećemo učestvovati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2022

-

13:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao da ta partija ne može da ima razumevanje za sastanak Dragana Đilasa sa Aleksandrom Vučićem i da se oni zalažu za poštovanje zakona i procedura. On je rekao da, ako Vučić prihvati Đilasov predlog za nove izbore u Beogradu, "onda će de fakto biti formirana tehnička koalicija" SNS-a i stranke Dragana Đilasa, a Narodna stranka neće biti njen deo.

Vuk Jeremić je na konferenciji za novinare rekao da je odluka predsedništva SSP da u javnom nastupu ponudi sastanak Aleksandru Vučiću, nešto za šta oni ne mogu da pronađu razumevanje. Dodao je da se Naraodna stranka zalaže da se utvrde rezultati izbora, da se vidi da li i koliko treba uložiti prigovora i da se, nakon što Upravni sud okonča svoj posao, konstituiše Skupština grada i da se vidi koliko ko ima odbornika.

"Za to je narod glasao na ovim izborima", rekao je Jeremić i dodao da narod nije glasao za dogovore pre proglašenja rezultata.

Rekao je da su oni sada u izuzetno neprijatnoj situaciji gde je, kako kaže, praktično bez saglasnosti ostatka koalicije jedna članica dala određeni predlog Vučiću i sada se očekuje šta će Vučić reći. 

"Ukoliko odgovori pozitivno, time je, bojim se, de fakto kreirana tehnička koalicija SNS i stranke Dragana Đilasa. Narodna stranka neće biti deo te tehničke koalicije. Neće praviti vaninstitucionalne dogovore. Neće učestvovati u daljem unižavanju institucija i zakona u ovoj zemlji. To je ono za šta se borimo. Ne možemo protiv sebe, ne možemo protiv zakona, ne možemo protiv volje naroda", rekao je Vuk Jeremić.

Fonet/Milica Vučković

 

On je dodao da smatra da se u ovim okolnostima ne treba veređati i gađati teškim rečima i da za Narodnu stranku "niko nije izdajnik dok se ne pokaže suprotno".  

"A vreme će pokazati ko je vera, a ko je nevera. Što se tiče nas, otvoreni smo za razgovore sa svim političkim akterima u Srbiji koji sebe ne vide u koaliciji, tehničkoj ili pravoj, sa SNS. Ti razgovori mogu biti nezvaničnog karaktera dok se ne bude konstituisala skupština grada. Mogu biti vođeni sa svima osim sa Vučićem. Ali ponavljam, mogu biti isključivo privatnog i nezvaničnog karaktera dok se ne bude znalo koji su rezultati izbora", rekao je Vuk Jeremić.

On je naveo da se, kada je reč o rezultatima, mogu čuti različite informacije i da nije ozbiljno da se prave politički dogovori o budućnosti koji mogu imati posledice i van beogradskog parlamenta.

"Sa Narodnom strankom neće biti iznenađenja. Ono za šta smo se zalagali u kampanji, ostaćemo tome verni. Uvek ćete znati na čemu ste s Narodnom strankom", rekao je Jeremić i dodao da je najvažnija reć koju su oni dali da će se boriti protiv režima i načina koji se do sada upravljalo državom.

Jeremić kaže da su zbog jedinstva opozicije oni prešli preko nekih stvari, naročito na početku kampanje. Kaže i da je bilo mnogo jednostranih poteza koji su pravljeni tokom kapmanje, a "rezultat je takav kakav jeste".

"Ne želim da upirem prstom u bilo koga. Kada budu poznati konačni rezultati, moći ćemo da razgovaramo kakva je bila kampanja i da li je bilo grešaka", rekao je lider Narodne stranke i dodao: "Učinićemo sve da u razgovoru sa drugim političkim subjektima, onima koji sebe ne vide u dogovru i koaliciji sa Vučićem, pokušamo da napravimo funkcionalnu većinu".

Na pitanje da li će izaći na ponovljene izbore ak ih bude, Jeremić je rekao da će, ukoliko izbori budu raspisani u skladu sa zakonom, koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda" nastupiti u punom sastavu na ponovljenim izborima.

Upitan kako će funkcionisati u koaliciji, ako opozicija formira većinu, Jeremić je rekao da Narodna stranka neće "rušiti mostove" i da će učiniti sve da opstane jedinstvo opozicije, ali da ne mogu da podrže tehničke koalicije sa SNS za koje građani nisu glasali.

Govoreći o odlasku Zdravka Ponoša iz Narodne stranke, Jeremić nije želeo da komentariše tu odluku, ali je dodao da je Narodna stranka u kampanji učinila sve da podrži zajedničkog predsedničkog kandidata.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Megido

12.04.2022 15:18

Davno je prorečeno ovakvo stanje među političkim suparnicima. U Bibliji su prikazani kao stopala i prsti jednod ogromnog kipa, koji su sačinjeni od gline i gvožđa. Takva legura ne može opstati kao ni politički savezi i dogovori u današnjem razjedinjenom svetu.

Talk of the town