Politika

Brnabić sa abasadorom Francuske: Srbija ima principijelnu poziciju o poštovanju međunarodnog prava

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

14:39

Brnabić sa abasadorom Francuske: Srbija ima principijelnu poziciju o poštovanju međunarodnog prava
Pjer Košar i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o aktuelnim svetskim temama, bilateralnim odnosima i novim francuskim investicijama u Srbiji.

Brnabić je uputila čestitku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na novom mandatu, istakavši da je njegov reizbor na mesto šefa države od izuzetne važnosti ne samo za Srbiju i Zapadni Balkan, već i za stabilnost čitavog evropskog kontineta i Evropske unije.

Premijerka je čestitku uputila i novoj premijerki Elizabeti Born.

Brnabić je istakla da građani Srbije imaju poseban odnos poštovanja i emocija prema Francuskoj i da je zato važno da se o svim temama otvoreno razgovara, posebno imajući u vidu to što Pariz iskreno prepoznaje specifičnu poziciju Beograda u svetlu aktuelnih dešavanja.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Ona je u tom kontekstu istakla principijelnu poziciju Srbije o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava i podsetila da se Srbija u Ujedinjenim nacijama o tome nedvosmisleno izjasnila.

Ambasador Francuske je premijerku informisao o dosadašnjim rezultatima francuskog predsedavanja Evropskoj uniji u izmenjenim međunarodnim okolnostima.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

On je apostrofirao pažnju koju Francuska kao predsedavajuća EU posvećuje Zapadnom Balkanu i u tom kontekstu je potvrdio održavanje Konferencije EU-Zapadni Balkan na kraju francuskog predsedavanja Unijom i pozvao Vladu Srbije da uzme aktivno učešće u njenoj realizaciji.

Govoreći o bilateralnim odnosima, ambasador Košar istakao je da na tom polju dominiraju dobre vesti i ukazao na povećano interesovanje Francuske agencije za razvoj za investiranje u Srbiji.

Govorio je i o dobrim potencijalima saradnje u nizu oblasti, uključujući obrazovanje i energetiku, kao i o interesovanju drugih francuskih kompanija za investiranje u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija