Politika

Evropska komisija u junu o kandidaturama Ukrajine, Gruzije i Moldavije

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

13:24

Evropska komisija u junu o kandidaturama Ukrajine, Gruzije i Moldavije
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija će u junu predstaviti svoje mišlejnje o zahtevima Ukrajine, Gruzije i Moldavije da im se dodeli status zemalja kandidata za članstvo u EU.

"Evropska komisija radi paralelno na tri mišljenja za ove tri zemlje. Komesar Varheji je potvrdio Evropskom parlamentu da se radi punom brzinom kako bi mišljenja bila spremna do juna", izjavila je portparolka Komisije Ana Pisonero.

U Briselu očekuju da će se o mišljenju Evropske komisije i kandidaturama za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije razgovarati na samitu lidera EU 23. i 24. juna, za kada je predviđen i sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu.

Podsetimo, nakon što je krajem februara u Ukrajini izbio rat, Ukrajina, Moldavija i Gruzija podnele su zahtev za članstvo u EU. Nemački kancelar olaf Šolc izjavio je da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos "ruskoj invaziji" i naglasio da bi pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo nepravedno prema "balkanskim državama", koje žele da postanu članice Unije.

Inače, u poseti Beogradu boravio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a on je uoči dolaska izneo ideju evropske geopolitičke zajednice  koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

Komentari (0)

Srbija