Politika

Vučić: Srbija neće uvoditi vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/05/2022

-

21:14

Vučić: Srbija neće uvoditi vanredno stanje zbog rata u Ukrajini
Aleksandar Vučić - Copyright Instagram.com/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Srbija neće uvoditi vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, iako je Mađarska to danas uradila, poručio je predsednik Aleksandar Vučić iz Davosa, gde prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

"Imaćemo bezbroj problema, imaće ih svi. Mađarska je uvela vanredno stanje, reč je o zemlji EU i našim prijateljima. Ne mislim da treba i mi da uvodimo vanredno stanje, već da radimo", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Izjavio je da nema sumnje da cena struje u Srbiji, koja je najniža u Evropi, mora da bude viša, ali da sigurno neće poskupeti onoliko koliko bi u EPS-u hteli 20 ili 40 odsto, jer bi to izazvalo skok cena svega ostalog. Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše današnje izjave predstavnika EPS-a da je neophodno da struja poskupi između 20 i 40 i više procenata.

"Ajde 200 odsto da povećamo, ali nisu rekli šta su oni uradili da pravaziđemo ovu situaciju", rekao je Vučić i poručio da će biti provereno šta oni rade po tom pitanju.

Vučić je rekao da bi neki da se igraju politike u EPS-u i da bi da dokažu nekom drugom kako mora da bude onako kako su oni rekli.

"Biće poskupljenje, ali svakako ne ni 20 odsto, a kamoli 40 odsto i ni blizu 20 procenata, a biće kada budemo mogli da izdržimo to, a da nam sve ne ode u nebesa", istakao je Vučić.

Podsetio je da je pre nekoliko dana zvao sve, iz robnih rezervi, Ministarstva poljoprivrede, PKS, trgovine… pitao ih da li je sve u redu, i dobio potvrdan odgovor, a onda dogodilo ovo sa šećerom. Naglasio je da nema problema, niti bilo kakvog dizbalansa u potrebama građana i u onom što imamo, što je proizvedeno.

"Najlakše je povećati cene"

Dodao je da Srbija ima punu fiskalnu stabilnost i da bismo povećanjem cena samo upali u spiralu iz koje nema povratka.

"Najlakše je svima da kažu počvećajte cene. Nekada morate - ali dajte da to bude najmanje moguće. Moramo da sačuvamo državu. Ako neko misli da je krizno vreme ono kada treba da zaradi najviše - kažem im nemojte to da mislite. Niko ne može da ucenjuje državu i da se igra sa državom. Država vam neće dozvoliti da urušite zemlju u teško vreme zato što mislite da je vreme da budete prebogati", dodao je Vučić.

Dodao je da će najveći problemi biti oko pšenice u ulja, ne kod nas, već u Evropi i svetu, ukazujući da su u Indiji, Argentini, SAD, Kanadi, uništeno 30 odsto roda pšenice, a reč je o najvećim proizvođačima.

"Kada sve to vidimo, kakve probleme ćemo da imamo, moramo da vidimo šta imamo, a imamo dovoljno i da to zaštitimo. Imamo i problem sa inflacijom, koja mora da se drži pod kotrolom", rekao je Vučić.

O razgovoru s Putinom

Vučić je izjavio da očekuje da će se čuti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da nije siguran u to i da treba sačekati još nekoliko dana i videti šta će se desiti.

"Mislim da hoću, ali da sačekamo koji dan. Možda čovek neće da razgovara sa mnom, videćemo", kazao je Vučić odgovarajući na pitanje da li će se čuti sa ruskim predsednikom.

Kako kaže, sve što on kaže to za neke nije dobro i kritikuju.

"Kada sam rekao da nas čeka teška zima, svi su rekli Vučić plaši naciju, a onda to saopštava ceo svet, zemlje uvode vanredno stanje i to u našem okruženju, zemlje EU i niko od njih ne unosi paniku, samo ja", kazao je Vučić.

Navodi i da su danas u Davosu svi zvaničnici, ali i direktorka MMF-a, pa i direktorka Evropske centralne banke zabrinuti i ističe da su svi zabrinuti, osim zemalja koje su proizvođači nafte i gasa.

Podsetimo, ranije danas, Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopštio je premijer Viktor Orban.

Orban je u snimku, koji je objavio na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, Orban je rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije, prenosi MTI.

Vučić je u pethodnom obraćanu poručio da će Srbija zaštiti cenu šećera.

Komentari (0)

Srbija