Politika

Vučić: U nedelju ću razgovarati sa Putinom o daljoj saradnji, gasnom ugovoru i svim drugim pitanjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2022

-

11:41

Vučić: U nedelju ću razgovarati sa Putinom o daljoj saradnji, gasnom ugovoru i svim drugim pitanjima
Vučić: U nedelju ću razgovarati sa Putinom o daljoj saradnji, gasnom ugovoru i svim drugim pitanjima - Copyright Printscreen/Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u nedelju razgovarati sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom. 

On je to rekao odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska deonice Obilaznice oko Beograda

"Sa predsednikom Putinom verujem da ću imati dobar, odgovoran i korektan razgovor, pričaćemo o daljoj saradnji Srbije i Rusije, gasnom ugovoru i o svim drugim pitanjima. Uskoro mislim da će biti važnih poseta iz Evrope, sveta, Ruske federacije...", rekao je on. 

Upitan da li će, kako što je jedan opozicionar rekao, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu uskoro reći "Spasiba za družbu", Vučić kaže da hoće.

- Hoću, pošto ću uskoro da razgovaram sa predsednikom Putinom, jer se uvek lepo pozdravimo. U nedelju u 11 sati imam razgovor sa Vladimirom Putinom, a taj koji to priča ne zna ni šta to znači - rekao je Vučić.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Vučić je rekao da Srbija ostaje na istoj poziciji koju je imala pre 90 dana.

"To je ista pravična poziciju koja je usklađena sa najvišim interesima Republike Srbije", rekao je. 

Potom je, govoreći o opoziciji, naveo da su oni prvo govorili kako su protiv sankcija tokom predizborne kampanje, dok je, on, kako kaže, ćutao i vodio odgovornu politiku.

"Drugi su vriskali protiv svega. A onda su posle izbora promenili politiku, pa su za sankcije, a drugi koji nisu kažu da ćemo da ih uvedemo i ništa više ne razumete. A nama je i dalje ista pozicija koju je imala pre 90 dana - istu pravičnu poziciju koja je usklađena sa najvišim interesima Republike Srbije. Poštovanje međunarodnog javnog prava, to što se ne busam u prsa i držim herojske govore i razmišljam koliko nas košta kilometar puta, e to je već druga stvar, ali ona pokazuje razliku u posvećenosti", rekao je on i podvukao:

"Što se nas tiče mi svoju politiku ne menjamo, vodimo je na ozbiljan i odgovoran način, a narod će to da vidi".

Rekao je i da je video da su neki novi poslanici govorili kako su na vlasti oni koji su 1994. uveli sankcije Rusiji.

"Želim da kažu da lažu pošto tada, bar ja, koji sam tad ušao u politiku, bili smo apsolutno protiv toga, bili smo najžešći u opoziciji, jesu neki drugi koji su naši partneri, ali to je druga stvar. Samo da prestanu sa izmišljotinama, za razliku od njih nisam isporučivao Srbe u vrećama Haškom tribunalu i da ne kažete da nismo imali takve naloge, jesmo sa oznakom "supena", što je obaveazujući nalog, pa to nismo morali da uradimo jer je država jačala i snažila i čuvala nezavisnost", rekao je on. 

Upitan od odnosima sa Hrvatskom, on je komentarisao uvrede koje su iznete na račun premijerke Srbije Ane Branabić, rekavši da su na ličnoj osnovi i jadne, kao i da više govore o onome ko ih iznosti. 

"Kad histerija nastane, onda ozbiljnih argumenata nema. Kada vređate Anu Brnabić jadno i na ličnoj osnovi mnogo više govorite o sebi nego o njoj. Mislim da je mnogo važno da se pokaže da ratni zločini ne mogu da ostanu nekažnjeni, a sve te političke dreke nikome nisu previše bitne", rekao je on. .

Upitan o fotografiji koji je na na Fejsbuku objavila profesorka hrvatskog jezika Industrijsko-zanatske školi u Slavonskom Brodu, koja prikazuje maturante te škole sa podignutom desnicom pozdravljaju u znaku nacističkog pozdrava, Vučić je rekao: 

"Fašizam je teška bolest protiv koje moramo da se borimo na svakom mestu i verujem da ćemo ukazivanjem na to kolika je to pošast bila, ne umanjujući mogućnost njene obnove danas u Evropi i svetu, da sprečimo da se to dogodi".

"Trebaće nam 390 miliona evra za rezerve gasa za zimu"

Srbiji treba 380 do 390 miliona evra da bi obezbedila rezerve gasa za zimu, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić prilikom obilaska izgradnje obilaznice oko Beograda.

"Leto je, pa je niža cena gasa - 900 dolara, a zimi će da dođe do bog zna - 5.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Izračunajte puta 15 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ko će to da plati?", rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje da će naša zemlja imati drugačiji aranžman za gas za Rusijom, ali da moramo da obezbedimo rezerve.

"Naši su kapaciteti napravljeni da mogu da prime pet miliona kubnih metara dnevno iz skladišta u Banatskom Dovru. Sad ćemo da uradimo rekonstrukciju sa Rusima da podignemo na 6,7 miliona kubnih metara. Ako budemo uzeli, a moramo da uzmemo, u mađarskom skladištu, to je još pet miliona. Sa 11,7 miliona i da nam neko iseče gas, mi možemo da preživimo, jer je to nekih 80 odsto naših realnih potreba“", ocenio je predsednik Srbije.

Naglasio je da je za to potrebno mnogo ulaganja, jer je za rekonstrukciju cevi u Banatskom Dvoru potrebno 17 miliona evra.

"Ako računate da stavimo 300 miliona kubnih metara, sa trasportom i sa skladištenjem to je 380-390 miliona evra samo za gas. A da ne pričamo o nafti i svemu drugom", naveo je Vučić.

Naglasio je da se troškovi mere milijardama evra, kojih nema na tržištu kapitala.

"Odlična Litvanija je išla na 2,3 odsto, Rumunija na 5,3 procenta, govorim o kratkoročnim obveznicama. Dugoročne su išle na kamatnu stopu 6,2, ali moramo da se snađemo i da se obezbedimo za zimu", rekao je predsednik Srbbije.

 

Komentari (4)

Vrtlog

26.05.2022 18:20

Rusiji trebamo im ubaciti što teže sankcije da se smire jednom. Putin da ostave na miru našu Srbiju. Nek ide svojim bolševičkim putem bez nas. Rusi nikad nisu nam bila braća nego uvek su nas iskoristili a mi glupi to nismo hteli videti. Nek zeza Vučić malo sada Putina. Uraaaaa

Ruska salata

26.05.2022 20:40

Nek razgovaraju. Ali glavnu reč naš Vučić mora da vodi, ne više Putin. Putinova politika je gotova i niko ga više ni ne sluša. Srbija neće više titrati Rusiju jer mnogo nas upropastila i unazadila. Dosta je bilo!

Rotar

27.05.2022 11:41

Zašto se Srbija zadnjih 12 godina približavala Rusiji i Putinu to samo BOG zna! Izgleda da kroz istoriju smo se naučili da tražimo uvek gde je najgore to je za nas najbolje! Ojjj Srbijo medju šljivama. Hitno oštre sankcije Rusiji jer zaslužuju koliko zlo nam pravili kroz celu istoriju.

Nikolina

27.05.2022 16:33

Uvek sam se nadala da je ipak Srbija malo civilizovanija i da razmišljamo negde u budućnosti da se pripojimo civilizaciji da postanemo nekad i mi deo te kulture. Ali sada vidim da smo mi ipak za Rusku guberniju i Putinov propast (Severna-Koreja Evrope). Živela srpska šljiva.

Srbija