Društvo

Vučić na obilaznici oko Beograda: Deo do Bubanj Potoka biće gotov do kraja marta

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/05/2022

-

11:34

Vučić na obilaznici oko Beograda: Deo do Bubanj Potoka biće gotov do kraja marta
Vučić na obilaznici oko Beograda: Deo do Bubanj Potoka biće gotov do kraja marta - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas gradilište Sektora 6 obilaznice oko Beograda, od tunela Streževica do Bubanj Potoka, dužine 9,6 kilometara i zatražio od izvođača da ubrzaju radove. On je rekao da očekuje da posao bude završen do kraja marta naredne godine. 

"Obilaznica je žila kucavica ne samo za Beograd već i celu Srbija. Ne priča se mnogo o njoj, ali je ona od velike koristi ne samo za građane Beograda već i građane cele Srbije. U budućnosti kada budemo radili sledeći sektor prema Vinči i most preko Dunava ka Pančevu, a već završavamo projekat auto-puta ka Vršcu moći ćete sve da pokrijete", rekao je on. 

Mi tu obilaznicu moramo da izgradimo do kraja, dodao je on, a to je novih "gotovo milijardu i biće gotova do kraja marta".

"Da li će moći ranije, ja bih voleo. Zamolio sam naše prijatelje iz Azerbejdžana i Kine da pomognu. Za nas od presudnog značaja u ovom teškom vremenu je da nastavimo da gradimo i radimo. Moja najvažnija poruka danas je da Srbija mora da radi, ne da čeka, nego da radi i gradi posvećeno. Da gleda sebe, razmišlja o sopstvenom razvoju, svojim ljudima, svom napretku, svemu onome što možemo da učinimo prema svojim građanima jer ne može biti povećanja plata i penzija ako zemlju ekonomski ne gradimo. Posao da radimo na najbolji mogući način i to tako da budemo ponosni na sebe i sve građane koji su ovo doprineli", rekao je Vučić. 

Rekao je i da veruje da će do sledeće godine biti završen put do Požege.

"To je onda druga Srbija za razliku od one koju smo nasledili", dodao je.

Različito o rokovima

Vučić je tokom obilaska radova pitao kada će biti gotova cela obilaznica do Bubanj potoka, što znači sektor 5 (od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući i levu cev tunela Straževica), kao i sektor 6 i dobio različite odgovore.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović je rekao da će sve biti gotovo do marta, a v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak da će sve može da bude gotovo do kraja ove godine. Predstavnici izvođača radova su rekli da će sektor 5 biti pušten u junu. Vučić je zapitao kako je moguće da dobija različite odgovore kada će cela obilaznica biti gotova, do Bubanj Potoka.

Zapitao je kada treba da bude sve gotovo prema ugovoru i dobio odgovor od Drobnjaka da je to 10. septembar, a da je u njegovim informacijama rok 6. aprila i konstatovao da je u pitanju kašnjenje od oko šest meseci.

Vučić je rekao da bi trebalo izgraditi i dodatni deo obilaznice od Bubanj Potoka prema Pančevu, sa velikim mostom preko Dunava kod Vinče.

"Kasni obilaznica oko 50 godina, a ne šest meseci", istakao je Vučić i dodao da to kašnjenje nije bitno ako se uzme u obzir koji se čeka na završetak obilaznice.

Vučić je rekao da će biti dobro ako bude završena do kraja decembra, što ne veruje, ali da će biti isto dobro i ako bude gotova u martu, istakao je Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Radovi na mostovima i trasi se odvijaju planiranom dinamikom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar Tomislav Momirović najavio je ranije da bi 15. juna trebalo da bude otvorena za saobraćaj druga traka auto-puta u Sektoru 5, od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući levu cev tunela Straževica dužine 745 metara.

Cela deonica obilaznice od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 207 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma kineske Eksim banke i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvođač radova je kineska kompanija Power Construction Corporation of China, a podizvođač azerbejdžanski AzVirt i domaće firme.

Planira se i izgradnja nastavka obilaznice, takozvani Sektor C, od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva, uključujući novi most preko Dunava, čime bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

 

Komentari (0)

Srbija