Politika

Nova presuda za napadače na Borka Stefanovića, žalbe najavili i odbrana i tužilac

Komentari

Autor: RTS

16/06/2021

-

17:07

Nova presuda za napadače na Borka Stefanovića, žalbe najavili i odbrana i tužilac
Nova presuda za napadače na Borka Stefanovića, žalbe najavili i odbrana i tužilac - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Apelacioni sud u Kragujevcu poništio prvostepenu presudu kruševačkog Višeg suda kojom su tri osobe osuđene za više krivičnih dela novembra 2018. godine, kada su napadnuti tadašnji lider Levice Srbije Borko Stefanović, aktivista Boban Jovanović i policajac Dejan Palibrk, doneta je nova presuda.

Marko Živković i Danijel Gmijović osuđeni su kao u prethodnom postupku na tri i po godine zatvora. Miloš Šaponjić dobio je jedinstvenu kaznu od tri godine i devet meseci zatvora, što je za tri meseca manje u odnosu na prethodnu presudu.

Do promene u kazni za Šaponjića je došlo nakon što je tužilac sledeći sugestiju Apelacionog suda izmenio deo optužnice koja se odnosi na napad na službeno lice. Žalbe su najavili su i odbrana i tužilac.

Napad na Stefanovića, sadašnjeg potpredsednika Stranke slobode i pravde, a tadašnjeg predsednika Levice Srbije se dogodio u novembru 2018. godine kada su pred početak tribine Saveza za Srbiju ispred mesne zajednice Rasadnik, gde je taj skup trebalo da se održi, povređeni Stefanović i njegov stranački kolega Boban Jovanović kao i policajac Dejan Palibrk, koji je tada intervenisao.

Nakon tog događaja pokrenuti su višemesečni protesti koji su se u gradovima širom Srbije odvijali pod sloganom "Stop krvavim košuljama", a potom "Jedan od pet miliona".

Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu je u septembru 2020. godine osudilo Šaponjića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a Živkovića i Gmijovića na tri i po godine zatvora. Apelacioni sud u Kragujevcu je, međutim, ukinuo presudu i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija