Politika

Vučić nakon zakletve: Očekujem da Vlada bude formirana do kraja jula, država hitno mora da se bavi predstojećom zimom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2022

-

11:56

Vučić nakon zakletve: Očekujem da Vlada bude formirana do kraja jula, država hitno mora da se bavi predstojećom zimom
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milošević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skupštini Srbije da očekuje da će nova vlada biti formirana do kraja jula i da će početi konsultacije sa partijama čim bude formiran novi saziv parlamenta.

On je, u obraćanju po polaganju zakletve i stupanju na dužnost u drugom mandatu, naglasio da će u intenzivne konsultacije ući sa predstavnicima svih političkih stranaka koje su ušle u parlament.

"Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske, romske, manjine, predstavanika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji i imaju samo jednu otadžbinu i beskrajno je vole, kao i mi", rekao je Vučić.

On je naveo da nova vlada mora da bude formirana brzo, između ostalog, i zato što je neophodno da se država hitno bavi predstojećom zimom i snabdevanjem Srbije energentima.

"Situacija je alarmantna i zato je važno da u najkraćem mogućem roku formiramo Vladu da bismo mogli da se posvetimo tome, izdvojimo novac i obezbedimo sigurnost za građane Srbije za predstojeću zimu", rekao je Vučić u parlamentu.

Istakao je da je formiranje nove Vlade od presudnog značaja, imajući u vidu situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

"Ne želim da odgovaram onima koji su iznosili besmislene tvrdnje kako biram pred kojim ću parlamentom da polažem zakletvu. Postao sam predsednik 31. maja i ovo je bio jedini dan kada sam to mogao da uradim. Formiranje nove vlade je od presudnog značaja i imajući u vidu situaciju kojoj se nalazimo, a koja je teška. To ne mogu sam kao neko ko je dobio veliku podršku naroda, već je potrebno da to vlada radi. Mi već danas moramo da se bavimo novim sankcijama, novim čudima u kojima možda možemo da budemo oštećeni, pa moramo da molimo naše evropske partnere da nam po tom pitanju pomognu, ali to je već pitanje za njih", rekao je on.

Stabilne finansije

On je ukazao da su javne finansije stabilne, zahvaljujući dobrom radu Vlade Srbije, Ministarstvu finansija, Narodnoj banci Srbije, i da je od velikog značaja da se to i dalje sačuva.

Vučić je naglasio da hrane ima dovoljno, i da će je biti dovoljno ubuduće te da će svi pokušaji destabilizacije tržišta propasti jer, kako je rekao, "država nikoga ne obmanjuje kada kaže da svega ima dovoljno- šećera, ulja, pšenice, sunkockreta, kukuruza i svega drugog što je neophodno za pristojan život".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Dodao je da su pred Srbijom veliki, ključni reformski zadaci koji će da "bole mnoge", od nove ozbiljne i odgovorne energetske politike, obrazovanja i nauke koji mora da bude "suština napretka u budućnosti".

"Molio bih Vladu da se ne plaši reakcija oko šireg sveobuhvatnijeg,  ubedljivijeg i uverljivijeg uvođenja dualnog obrazovanja u naš obrazovni sistem. Svi su bežali od toga", naveo je on.

Ulaganje u zdravstvo, vojna neutralnost

"Nastavićemo da ulažemo u zdravstvo, jer to postaje jedan od stubova razvoja i opstanka, u oblasti digitalizacije, robotike, veštačke inteligencije, do klimatskih promena i oblati zaštite životne sredine", rekao je Vučić.

Dodao je da će, kao vrhovni komandant, svojim uticajem truditi da Vojska Srbije bude snažnija, da bude garant bezbednosti, mira, stabilnosti i sigurnosti.

"Srbija će ljubomorno čuvati svoju neutralnost, mi se nalazimo na evropskom putu. Svuda oko nas su ili NATO zemlje ili u kojima se on nalazi, ne postoji teritorija koja nije NATO. Srbija je kao malo ostrvo. Neki to navode kao problem. Šta je problem što verujete svom narodu", upitao je Vučić.

Dodao je da Srbija želi i ima pravo da čuva svoje granice, svoju zemlju i istakao da danas zemlja ima finansijski više snage za to, nego što je imala ranije.

Rast plata i penzija   

Vučić je rekao da je važno da u narednom periodu rastu plate i penzije dodao da je neophodno da se podstiče natalitet u Srbiji jer u suprotnom "Nećemo imati kome da ostavimo zemlju".

On je naveo da inflacija ne sme da pojede plate i penzije i ukazao da će nova Vlada morati da radi na tome da penzije prate plate.

Govorio je i o trendu pražnjenja sela u Srbiji, ali i celom svetu.

"Lepo nam je u gradovima, u celom svetu je takav trend i nisu ljudi u gradovima gori od onih koji žive na selu, a ni obrnuto. Nisu oni koji žive na selu, gori od onih koji žive u gradovima", kazao je Vučić i dodao da uz sve napore i sve što je učinjeno, teško će se promeniti trend napuštanja sela.

Tanjug/Miloš Milošević

 

Osvrnuo se i na pad nataliteta i rekao da sve što država uradi da bi podstakla rađanje bude predmet kritike.

"Nemamo kome da ostavimo zemlju, ma šta da kažete bićete predmet kritike jer ste nekoga uvredili jer želite da podstičete rađanje. Danas imamo mnogo više emisija i novinskih članaka o ljubimcima, nego o deci", kazao je Vučić.

Ponašanje u skladu sa međunarodnim pravom

Vučić je obraćanju naveo da je ponosan na Srbiju koja se "ponaša u skladu sa pricipima međunarodnog javnog prava i ume da osudi njegovo kršenje nedvosmisleno i jasno", ali i na Srbiju u kojoj nema ni antizapadnog niti rusofobnog ponašanja.

"Kod nas su doborodošli i Dostojevski i Šekspir, Gete i Hemingvej, to je nešto na šta Srbija može da bude ponosna makar bila i jedna od retkih zemalja u savremenom svetu", poručio je Vučić.

Istakao je da se svet pred našim očima na dnevnom nivou dramatičnoi menja, nikada više i brže, i da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

"S jedne strane, Rusija je želela prekid zapadne dominacije, tvrde i meke moći, dolazak NATO-a. Velika Kina ne želi status kvo, dok sa druge strane Zapad želi očuvanje soptvene prevlasti u svetu istovremeno se pozivajući na kršenje međunarodnog javnog prava kako od strane Rusije i Kine. Tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno javno pravo, ali je takođe tačno da se to dogodilo desetinama puta u javnom svetu, i da su ključni protagonisti i današnji borci za poštovanje normi međunarodnog javnog prava bile neretko i zapadne sile", naveo je on.

Podsetio je da to Srbija najbolje zna i može da potvrdi jer je napadnuta 1999. godine bez odluke UN, a da nije okupirala pre toga nijednu drugu zemlju. Otimanje je, kako je naveo, nastavljeno uprkos postajanju Rezolucije 1244.

Kaže da je Srbija stajala na raskršću raližičitih civilizacija, vera i kultura što nas podstiče dodatno da to nasleđe čuvamo još jače i odlučnije nego ikada pre.

"Preko nas se ukrštali putevi tuđih interesa i ambicija, ali i naših pobeda i poreza koji su ostavili duboke ožiljke, mnogi su kod nas dolazili bez poštovanja, a odladzili sa divljenjem prema našem narodu i tako ponosnoj Srbiji", istakao je Vučić.

Ključno pitanje Kosovo

Vučić je naveo da će ključno političko pitanje za Beograd biti Kosovo i Metohija, jer će ono i Zapadu biti važnija tema, te da se mora tražiti kompromisno rešenje za to pitanje.

On je naveo da se od nove Vlade očekuje evropski put zemlje, dodajući da Evropska unija često služi kao poštapalica, kao obevezni deo usputnog pominjanja, nešto što najlakše može da se kritikuje i napada.

Tanjug/Miloš Milošević

 

Dodao je da ni on ne misli da je EU uvek fer prema Srbiji, posebno kada je reč o političkim zahtevima, ali primećuje i da je Srbiji "lepo i lako da uzimamo novac iz EU, a još se dobro osećamo da ni hvala ne kažemo”.

Vučić je rekao da EU mora da bude opredeljenje, jer je Unija najvažniji trgovinski partren zemlje, najviše investicija dolazi i Unije.

Odnosi sa Hrvatskom

Predsednik je poručio  da će Srbija nastaviti da unapređuje odnose sa zemljama u regionu i svim svojim komšijama uvek pružati ruku zajedništva i pomoći, kao i da u narednom periodu posebno treba posvetiti pažnju razvijanju odnosa sa Hrvatskom.

On je ukazao da je Srbija dosta postigla kada je reč o unapređenju odnosa sa zemljama u regionu i da sada Srbija ima nikad bolje odnose sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom i Turskom i posebno zbog inicijative Otvoreni Balkan sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Istakao je da će se za inicijativu Otvoreni Balkan boriti svim srcem i zahvalio patrijarhu Porfiriju na, kako je rekao, izuzetno mudrim odlukama koje je doneo i time doprineo bratstvu sa makedonskim narodom. Poručio je patrijarhu da ne brine o nekim dnevnim izveštajima već o sudu istorije.

Vučić je naglasio da je Srbija zato sada najpopularnija zemlja u Severnoj Makedoniji i da ih naš narod doživiljava kao braću i više nemamo nijedna problem u odnosima dve zemlje.

Poručio je da će vrata Beograda uvek biti širom otvorena za razgovor sa Zagrebom. Dodao je i da se to isto odnosi i na Sarajevo, ali da će Srbija uvek štititi interese međunarodnog prava, Republike Srpske i Srba, kao i poštovanje Dejtonskog sporazuma i integritet BiH.

 

Komentari (0)

Srbija