Politika

Viola fon Kramon: U interesu Srbije je uvođenje sankcija Rusiji, ali nije na EU da bilo koga tera na to

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2022

-

14:06

Viola fon Kramon: U interesu Srbije je uvođenje sankcija Rusiji, ali nije na EU da bilo koga tera na to
Viola fon Kramon: U interesu Srbije je uvođenje sankcija Rusiji, ali nije na EU da bilo koga tera na to - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon rekla je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da misli da u interesu Srbije treba da bude uvođenje sankcija Rusiji. Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da sledi evropski put i da ozbiljno i odgovorno pristupa regionalnoj politici.

Viola fon Kramon se posle sastanka obratila novinarima. "NIje na nama iz Evropske unije da bilo koga teramo da uvodi sankcije. Ali vlasti u Srbiji treba da znaju - ako žele da budu deo Evropske unije, to znači da treba da prate vrednosti, norme i standarde EU, a to znači implenetaciju sankcija", rekla je Viola fon Kramon i dodala da nisu razgovarali o detaljima tih sankcija.

Na pitanje da li pozdravlja povoljan gasni aranažman Srbije i Rusije, Fon Kramon je rekla da je to samo najava i da detalji dogovora nisu poznati.

"To je samo najava sprazuma, bio je to telefosnki razgovor predsednika Srbije i Rusije i nemamo ništa napismeno, ne znamo detalje, da li će vam Rusija obebzediti potreban pun kapacitet gasa, po kojoj prosečnoj ceni.... i da li će deo biti obezbeđen iz EU", rekla je Fon Kramon.

Rekla je i da nisu razgovarali o ruskom humanitarnom centru u Nišu, ali je navela da mnoge grupe u EP žele da ruski uticaj u Srbiji bude minilaizovan, odnosno da ruske diplomate i institucije budu povučene iz Srbije.

Ona je za medije istakla da je njen razgovor s Vučićem bio "prijateljski i iskren".

Kako je dodala u izjavi, razgovarali su i o ukupnoj ekonomskoj situaicji. "Naravno, razumem, da u poređenju sa drugim državama, Srbije ne stoji loše. Ali, kada gledamo u budućnost i u ono što treba da se uradi, Srbija treba da 'dekarbonizuje' svoju budućnost. Uglavnom je zasnovana ne uglju i fosilnim gorivima i to neće biti konkurentno. Neće biti dovoljno za buduće generacije", navela je. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kaže da je s Vučićem diskutovala o prilikama, odnosno o onome što može da se uradi za investicije u obnovljive izvore energije i u mere energetske efikasnosti.

Takođe, Viola fon Kramon je rekla da je su za Evropski parlament veoma važna pitanja vladavine prava i medijskih sloboda. Navela je da je podsetila predsednika Vučića da bi oni voleli da vide promene u medijskom okruženju i da nezavisni mediji dobiju nacionalne frekvencije.

"Razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja"

Povodom razgovora sa Violom fon Kramon stiglo je i saopštenje iz Predsedništva Srbije. Navodi se da su teme razgovora bile ekonomska situacija, evropske integracije Srbije, problemi u dijalogu sa Prištinom kao i regionalna situacija i inicijative za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

"Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i naglasio da Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa regionalnoj politici i da je zbog toga i prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu", istaknuto je u saopštenju. 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Vučić je naglasio da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. On je istakao da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja, uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik je naglasio da će Srbija posebnu pažnju posvetiti energetskoj efikasnosti i unapređenju životne sredine, istakavši da upravo u ovim poljima očekuje podršku Evropskog parlamenta, ali i Viole Fon Kramon lično.

Navedeno je da je Viola fon Kramon istakla da je poštovanje prava Srba na Kosovu u interesu Evropske unije i Evropskog parlamenta i da je naglasila važnost nastavka dijaloga, istakavši da je u trenutnoj teškoj geopolitičkoj situaciji neophodno da obe strane budu odgovorne i da se uzdržavaju od provokacija. 

Komentari (0)

Srbija