Biznis vesti

Dogovor o gasu s Rusijom: Dobra vest za privredu i građane, treba videti koje količine će biti po najpovoljnijoj ceni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2022

-

11:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zahvaljujući svojoj poziciji Srbija može da računa na povoljnije uslove snabdevanja gasom što je svakako dobro i za domaćinstva i za privredu Srbije, rekao je stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović za Euronews Srbija. On je rekao da su vesti posle razgovora Vučića i Putina ohrabrujuće, i dodao da se još ne zna koliku će količinu gasa Srbija dobiti po najpovoljnijoj ceni i objasnio da prestoje razgovori sa Gaspromom.

Elementi novog gasnog ugovora između Srbije i Rusije bili su glavna tema razgovora predsednika Aleksadra Vučića i Vladimira Putina. Vučić je posle sastanka rekao da je ono što je dogovoreno sa Putinom dobra vest za građane Srbije.

"To je da ćemo potpisati ugovor na tri godine, a ne na mesec dana kako su neki predviđali. Drugi važan element je da će platofma i formula ostati ista koju i sada koristimo, tako da će cena biti veoma povoljna  za našu zemlju. Ostaje nam da u razgovorima sa Gaspromom, a ja sam već uputio pismo, koliko sutra-prekosutra razgovaramo o količinama", rekao je Vučić 

On je podsetio da je Srbija do sada imala stoprocentnu naftnu formulu i da predstoje razgovori sa Gaspromom o obimu snabdevanja. Kako je ocenio, ako se sve realizuje iz dogovora sa Putinom, Srbija će po pitanju snabdevanja gasom imati sigurnu zimu.

Velimir Gavrilović je napomenuo da je Srbija do sada imala nisku cenu za deo gasa koji trošimo i da smo za određenu količinu izdvajali 270 dolara, a da bi to ubuduće moglo biti između 300 i 400 dolara. On je podsetio da smo od 10 miliona kubika dnevne potrošnje, za šest miliona kubika imali tu povoljniju cenu iz ugovora dok smo razliku plaćali oko 800 dolara, a da se sada još ne zna koju količinu ćemo dobiti po toj najpovoljnijoj ceni, kao ni koliko će koštati gas koji će Srbija skladištiti u Mađarskoj, na osnovu nedavno postignutog dogovora.

"Verovatno ćemo i jedno i drugo dobijati po nešto višoj ceni u proporcijalnom iznosu. Pritisci su s druge strane ogromni, da se upodobimo sa politikom EU što je protivno našim interesima, nadam se da vlada tome neće podleći jer bi to bilo loše i za građane i za privredu. Ohrabrujuće su vesti koje su stigle, mada ona ključna vest nije stigla do javnosti, jer još nije precizirana tačna cena, dati su neki okviri posle tog razgovora i ostalo je da se u direktnom razgovoru sa Gaspromom dogovori finalna cena za Srbiju za naredni period. Cena gasa zavisi od politike, gas je davno prestao da bude ekonomsko dobro i postao je političko dobro", rekao je Gavrilović.

On je objasnio i da dodatno skladištenje gasa ide po višoj ceni, a ne po onoj iz ugovora i napomenuo da se ovaj energent skladišti tokom letnjih meseci, kada je potrošnja manja i dok cena nije na vrhuncu.

Gazprom

 

"Bilo bi dobro da se to uradi, postoje ti kapaciteti u  Mađarskoj, koji su zakupljeni i koji praktično dupliraju kapacitet koji je Srbija do sada imala. Ako znamo da Banatski dvor može da uskladišti 450, to znači da sada imamo mogućnost još toliko da sačuvamo u Mađarskoj što bi bilo dovoljno za tri meseca snabdevanja u Srbiji tokom zime. To bi nam dalo jednu zonu sigurnosti da, ako dođe do promena na tržištu i da cena krene neverovatno da raste, onda ne kupujete po višim cenama nego koristite gas iz skladišta", rekao je Gavrilović.

On je rekao da cena za dodatnu količinu gasa za skladištenje u Mađarskoj svakako neće biti ova koju imamo za šest miliona kubika dnevno i napomenuo da će biti ili po ovoj za preostala četiri miliona, što je trenutno 800 dolara ili možda po nekoj trećoj ceni, koja bi ustvari bila tržišna i koja je mnogo skuplja. Gavrilović je naglasio da je ipak, i to možda jeftinije, nego čekati zimske mesece.

"Tržišta reaguju na političke odluke kada je gas u pitanju, cena će zavisiti od sukoba u Ukrajini, ne samo od toga, od šireg konteksta i odnosa glavnih aktera - Rusije i zemalja Zapada koje su glavni konzumenti tog gasa", rekao je stručnjak za energetiku.

Kakve su alternative Srbije ruskom gasu?

Gavrilović smatra da Srbija u kratkom roku nema alteranativu za ruski gas. On je napomenuo da bi diverzifikacija snabdevanja značila da država ima postrojenje za LNG i dodao da su ti terminali jako skupi.

"Grčka je krenula da gradi jedan kod Aleksandropulosa, ali to je sve na dugom štapu, u pitanju su ogromne inesticije. Srbija nije odvojila nikakav novac za te investicije, a taj novi terminal u Grčkoj zadovoljavaće potrebe onih države koje su investirali u njega. Ne vidim da će to biti rešenje za Srbiju. Mi nemamo naš terminal za LNG, a i da ga imamo pitanje je po kojoj bi ceni on stizao do nas. Uvek je LNG skuplji nego običan gas koji dolazi cevovodom iz Rusije", istakao je Gavrilović.

AP Photo/Koji Sasahara, File

 

On je rekao i da je, s druge strane, zelena energija nešto sjajno, ali da podrazumeva ogromne investicije i dugoročno planiranje, za šta, kako je rekao, mi nemamo puno dara.

"Reverzibilna centrala je odlična stvar, a mi imamo samo jednu. Sada počinje da se pravi projekat za Bistricu i trebalo bi da je prioritet i to bi trebalo odmah raditi. Imali smo situacija raznih, poput havarije u EPS-u i odmah se posegnulo za ono što je skladišteno u Banatskom dvoru, ali šta imate sada? Prazno skladište koje opet morate da popunjavate po visokim cenama. To je sve sistem spojenih sudova. Dugoročno promišljanje u energertici je nešto što je neophodno Srbiji", rekao je Gavrilović.

Šesti paket sankcija će podići cenu gasa

On je podsetio da šesti paket sankcija Rusiji nije usvojen zbog pojedinih zemalja koje se tome protive i istakao da, ukoliko i on bude usvojen sigurno možemo očekivati novi skok cena gasa.

"Tržišta reaguju na te političke odluke i ako dođe tokom leta do smirivanja situacije, do početka nekih stvarnih pregovora i popuštanja sankcija prema Rusiji, tržište će reagovati u suprotnom smeru i doći će do pada cena. Koliko je izvesno da će doći do smirivanja, niko ne zna. Kada krene normalizacija odnosa između Rusije i Zapada, cene će ići dole", rekao je Gavrilović.

On je napomenuo da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će se vratiti na nivo od pre dve godine, ali da će se u tom slučaju zadržati na nekom nižem nivou.

profimedia

 

"To je opet povezano sa Severnim tokom dva, da li će se Nemačka vratiti korišćenju tog toka, što opet ima veze i za političkom partijom Zelenih koja je na vlasti, a koji su bili protiv njegove izgradnje. Evropska unija je dosta ambiciozno najavila to jedno rezanje odnosa prema Rusiji, ali videli smo u praksi da to ne može baš tako lako da se sprovede među članicama EU. Oni gledaju svoje interese i na kraju su našli "meki model" po kome svaka zemlja odlučuje do kada će koristiti ruske energentne i do kada će biti u mogućnosti da ih nabavlja iz Rusije", kazao je Gavrilović za Euronews Srbija.

Dodao je i da ekonomski parametri diktiraju stvarnost i da smatra da to ne bi ostala trajna politika i posle rata u Ukraiji, jer je to "pitanje troška".

"Ako se ruski gas, kada se sve smiri,  bude vratio na cenovni rang od ranije i ako bude jeftiniji od LNG, svi će se vratiti na ruski gas", rekao je Gavrilović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis