Politika

Kosovska policija zabranila liturgiju u Hramu Hrista Spasa u Prištini

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

02/06/2022

-

09:32

Kosovska policija zabranila liturgiju u Hramu Hrista Spasa u Prištini
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Kosovske policije jutros su zabranili dvojici prištinskih paroha Staniši Arsiću i Zoranu Gođevcu služenje Spasovdanske liturgije u Hramu Hrista Spasa u centru Prištine. Sa sveštenicima je bilo i nekoliko Srba proteranih iz Prištine.

"Jutros u 4.30 sveštenstvo iz hrama Svetog Nikole je krenulo da služi Svetu liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini i samo što smo stigli, tada je prvo jedan policajac prišao i zatražio nam dokumenta i zabranio da otključavamo crkvu, nakon toga je stigao veći broj policajaca. Jedan kordon od osmoro policajaca bio je tu pored nas, a drugi se već spremao, primetili smo dva auta, a nas su sprečili da služimo liturgiju“, rekao je novinarima sveštenik Staniša Arsić.

I Kancelarija za KiM saopštila je da su pripadnici Kosovske policije zabranili jutros nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u Crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe litrugiju povodom Spasovdana.

"Nisu nam dozvolili, Srbima koji su se okupili sa sveštenicima, da prerežemo slavski kolač i da se pomolimo Bogu za naš stradalni narod na KiM. I bez obzira što imamo odluku suda, da je hram pod patronatom crkve, da nema nikakve smetnje da tamo služimo, oni nam jednostavno to nisu dali", dodao je Arsić.

Nezavršeni Hram Hrista Spasa se, inače, nalazi u blizini univerzitetskog kapmusa u Prištini i nekoliko puta su do sada albanski studenti organizovali proteste i zatražili njegovo rušenje jer se, kako su navodili, nalazi na zemljištu univerziteta, nazvavši ga "Miloševićevom crkvom" jer je izgrađen u vreme dok je Slobodan Milošević bio predsednik Srbije.

U isto vreme, iz Eparhije raško-prizrenske su nekoliko puta saopštavali da imaju pravosnažnu odluku suda u Prištini da je hram na crkvenom zemljištu.

Reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je zapitao je "da li su vrednosti za prijem u Savet Evrope to što je Priština jutros zabranila liturgiju u Crkvi Hrista Spasa u Prištini, dok istovremeno dozvoljava rekonstrukciju kuće saradnika nacista Džafera Deve".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija