Politika

Petković: Svetinje SPC pripadaju Srbiji, na KiM srušeno više od 135

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2022

-

21:12

Petković: Svetinje SPC pripadaju Srbiji, na KiM srušeno više od 135
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je danas da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

Odgovarajući na Tviteru ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".

"Tačno je Hajrulah Čeku da je vaše kulturno nasleđe kuća nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve i da su se UN i EU povukle iz njenog obnavljanja. Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji i imaju mnogo veze sa vama jer ste ih srušili više od 135, među kojima i one na UNESKO-voj listi", napisao je Petković.

Na tvrdnju Čekua da vlasti u Prištini imaju "jedan od najnaprednijih modela u svetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa", Petković je podsetio na skrnavljenje pravoslavnih verskih objekata u pokrajini.

''Najnapredniji model zaštite pravoslavne baštine''?! Po tome, Hram Hrista Spasitelja u Prištini je u grafitima, Samodreža je pretvorena u toalet i zabranili ste obnovu Arhangela. Da ne spominjem vraćanje zemljišta Visokim Dečanima", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Liturgija u Hramu Hrista Spasa uzburkala duhove u Prištini: Grafiti mržnje, protest studenata i zahtev za rušenjem

Komentari (0)

Srbija