Politika

EU povodom protesta u Prištini: Vlast da održava red i mir

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

19:04

EU povodom protesta u Prištini: Vlast da održava red i mir
EU povodom protesta u Prištini: Vlast da održava red i mir - Copyright A. Ćuk

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Evropske unije u Prištini poručila je danas, povodom protesta dešavanja ispred hrama Hrista Spasa u Prištini, da očekuje da vlast preduzme mere na održavanju reda i mira.


"Očekujemo da vlasti preduzmu mere za održavanja reda i mira", rekla je za Kosovo onlajn portparol Kancelarije Dinka Živalj, odgovarajući na pitanje kakav je stav Unije povodom današnjih događaja.

Studenti prištinskog univerziteta "Hasan Priština" danas su održali protest ispred crkve Hrista Spasa, negodujući zbog liturgije koju je u tom hramu juče služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Oni su na crkvi ostavili transparente "građevina greha" i "simbol počinilaca genocida".

Liturgija, koja je juče u tom hramu održana prvi put posle 23 godine, podigla je buru u Prištini. Policija je u više navrata obilazila verski objekat, a jutos je na vratima Hrama Hrista Spasa osvanuo grafit ispisan crvenim slovima, na engleskom jeziku "Isus mrzi Srbe“. 

Kosovski zvaničnici koji su se oglašavali po pitanju liturgije izneli su niz optužbi prema kojima je liturgija u hramu ne samo provokacija, već i bezbednosni rizik. Kosovski studenti su na današnjim protestima tražili da se hram sruši, a nosili su transparetne na kojima je, između ostalog, ispisano "Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kirtija".

Studenti rušenje hrama traže jer je, kako tvrde, izgrađen za vreme Slobodana Miloševića, a navodno kamen temeljac položio je Željko Ražnatović Arkan. Skup je, kako javlja reporter Euronews Srbija, prošao mirno.

Nakon jučerašnjeg obreda, hram je obišla i kosovska policija i izvršila uviđaj, javili su prištinski mediji.

Spor oko zemljišta

Hram Hrista Spasa je građen devedesetih godina prošlog veka, još je nedovršen jer su prištinske vlasti zabranile radove na njenu. Sagrađen je u samom centru Prištine i nalazi se u blizini univerzitetskog kampusa. 

Studenti Albanci su nekoliko puta protestovali, zahtevajući da se hram sruši jer se, kako su navodili, nalazi na zemljištu koje je vlasništvo univerziteta, ali i da je politička građevina jer je izgrađena za vreme Slobodana Miloševića. 

Kosovski apelacioni sud je još 2017. godine, na tužbu studentske organizacije koja je predvodila proteste, doneo odluku da zemljište na kome se crkva nalazi pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i pored toga, na crkvi je lokalna administracija zabranila dalju gradnju.

Crkva je je jedno vreme služila kao javni toalet, kao sklonište za beskućnike, deo javnosti je bio revoltiran nakon što je u njoj snimnjen spot albanske pevačice Ele Istrefi koji je ocenjen kao neprikladan.

Šta traže studenti

Današnji skup prištinskih studenata inače je juče najavio Studentski parlamenta Univerziteta u Prištini "Hasan Priština". Oni su u proglasu najavili okupljanje ispred objekta Srpske pravoslavne crkve, kao reakciju "protiv religiozne aktivnosti/obreda koja je održana u ilegalnom objektu u okviru prostorija univerziteta". 

Dobili su podršku i od Univerziteta u Prištini "Hasan Priština" koji je izrazio "duboku zabrinutost zbog verske ceremonije koju je juče organizovala Srpska pravoslavna crkva, u zgradi koju je nelegalno izgradio bivši srpski režim u kampusu UP".

Printscreen YouTube/Milos Peric

 

Ovaj Univerzitet obavestio je javnost da se postupak i lokacija izgradnje ovog objekta trenutno vode u parničnom postupku u Osnovnom sudu u Prištini, pa zbog toga jučerašnji razvoj događaja vide kao “ pokušaj da se UP izvede pred svršen čin, kao i pokušaj uticaja na sudski proces“.

Navode i da će preduzeti sve neophodne pravne radnje kako bi univerzitetski kampus oslobodio svih nelegalno izgrađenih objekata, uključujući i objekat u "kome je organizovana dotična ceremonija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija