Društvo

Eparhija raško-prizrenska: Hram Hrista Spasa se po katastarskim podacima vodi na SPC

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

15:22

Eparhija raško-prizrenska: Hram Hrista Spasa se po katastarskim podacima vodi na SPC
Eparhija raško-prizrenska: Hram Hrista Spasa se po katastarskim podacima vodi na SPC - Copyright Wikipedia.org/Endrit.mstf

veličina teksta

Aa Aa

Hram Hrista Spasa je upisan u katastru i nalazi se na zemljištu koje se po katastarskim podacima vodi na SPC (o čemu svedoče validni katastarski izvodi), a ne Univerziteta u Prištini, saopštila je Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve.

Kako se navodi u saopštenju Univerzitet u Prištini "godinama uporno i bez ikakve pravne osnove pokušava da ukloni ovaj hram koji odgovorne na Univerzitetu valjda podseća na 40.000 Srba u Prištini koji su proterani nakon završetka oružanog sukoba 1999. god i čija je imovina u više slučajeva i dalje bespravno uzurpirana". 

Eparhija je navela, da iako traje sudski proces u kome Univerzitet bez ijednog dokaza pokušava da natera Crkvu da sruši sopstveni hram, to ne znači da Crkva, kao vlasnik koji je upisan u katastru nema prava da koristi svoj legalno sagrađeni verski objekat.

"Sa druge strane, vlasti u Prištini već pet godina ne sprovode sudsku presudu povodom manastira Visoki Dečani, i stoga javna pozivanja na sudske postupke koji su u toku i nemaju nikakvo dejstvo na vlasništvo Crkve mogu samo da poruče da je na Kosovu primena pravde selektivna kada je u pitanju SPC", stoji u saopštenju.

Proslavljanje verskih praznika je osnovno pravo

Eparhija ističe da je proslavljanje verskih praznika u objektima koji su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve pitanje fundamentalnih verskih prava koja su zakonski regulisana i mora da budu poštovana bez ikakvog uslovljavanja. 

"Provokativne izjave političkih predstavnika kosovskih Albanaca i otvorene pretnji u štampi u vezi jučerašnje svete liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini", po oceni Eparhije, neskriveno podstiču etničku i versku netrpeljivost".

“Proslavom Hristovog Vaznesenja u našoj crkvi u Prištini episkop Teodosije nije održao politički skup, već je odslužio svetu liturgiju na kojoj je pozvao na mir i toleranciju u našem još nezavršenom hramu koji je godinama na meti albanskih ekstremista koji su ga nekažnjeno palili, skrnavili, napadali, pretvarali u javni toalet i deponiju smeća, što je na sramotu posebno grada Prištine i Univerziteta, čiji zvaničnici redovno traže uklanjanje ovog hrama, dok se političari takmiče u jeziku mržnje i uvredama na račun SPC", navodi se u saopštenju.

SPC, ističu, stoji čvrsto na temelju da sve crkve i verske zajednice moraju da imaju zagarantovano pravo da nesmetano vrše svoje verske obrede u objektima koji su u njihovom vlasništvu i spremna je, ukoliko je to potrebno, da svoja prava odlučno brani i na lokalnim sudovima, ali i pred međunarodnim organizacijama za verska prava i slobode, pošto poseduje svu validnu pravnu dokumentaciju.

Parole mržnje kao otvorena pretnja

"Kao poseban skandal je i vest koja nam je došla nakon svih reakcija koje smo imali prilike da vidimo, a to je da je na vratima jednog verskog objekta ispisana parola mržnje, što u ovom slučaju smatramo i otvorenom pretnjom. Očekujemo od policije Kosova da počinioce ove otvorene pretnje prema nama, kao jednoj od verskih zajednica, odmah pronađe i preda tužilaštvu na dalje postupanje", navode.

Takođe, iz Eparhije traže od policije Kosova "da se ovaj akt proglasi onim što jeste – širenjem verske i nacionalne mržnje i otvorenom pretnjom, umesto da se kao do sada ovakve neskrivene pretnje proglašavaju vandalizmima ili uništenjem imovine kako bi se prikrile razmere mržnje i diskriminacije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje u ovom društvu vladaju".

“Besprimeran jezik i napadi u kosovskoj albanskoj štampi protiv služenja Liturgije u našem srpskom pravoslavnom hramu, veoma je snažan pokazatelj bezakonja i neskrivene netolerancije koje šire ne samo pojedinci i određene nevladine organizacije, već i zvanični predstavnici kosovske vlasti, kao što se vidi iz reakcija", navedeno je u saoštenju Eparhije raško-prizrenske.

Ispred nedovršenog Hrama Hrista Spasa u centru Prištine danas je održan protest grupe studenata zbog jučerašnje liturgije koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije. Liturgija, koja je juče u tom hramu održana prvi put posle 23 godine, podigla je buru u Prištini, policija je u više navrata obilazila verski objekat, a jutos je na vratima Hrama Hrista Spasa osvanuo grafit ispisan crvenim slovima, na engleskom jeziku "Isus mrzi Srbe“. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Slavisa

29.06.2021 21:59

Srpsko bilo i ostalo, cela ta teritorija nase juzne Srbije t.j KOSOVA I METOHIJA su imanje nase svete i Apostolske Srpske Pravoslavne Crkve. I to nema niko ne moze oteti sam Boga. Ne damo Svetinje

Srbija