Politika

Priština još čeka odgovor Uneska o četiri objekta SPC

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2021

-

09:34

Priština još čeka odgovor Uneska o četiri objekta SPC
Priština još čeka odgovor Uneska o četiri objekta SPC - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) još nije odgovorila na zahtev Prištine da sa liste ugroženih spomenika ukloni četiri objekta Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji, piše Radio Slobodna Evropa.


Pod zaštitom Uneska su manastiri Pećka patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Zahtev su 21. maja potpisali predsednica, premijer i predsednik skupštine privremenih prištinskih institucija, tvrdeći da su se bezbednosne okolnosti na KiM potpuno promenile od 2006. godine, kada su ti spomenici ocenjeni kao ugroženi.

Odlukom Komiteta za svetsku baštinu, Unesko je od 2004. do 2006. godine na spisak ugroženih spomenika stavio ove spomenike SPC zbog problema oko njihovog očuvanja, a nakon pogroma nad Srbima u martu 2004. godine, kada su uništene i oštećene desetine srpskih crkava i sa KiM proterano nekoliko hiljada Srba.

Portparol vlade u Prištini Prparim Krueziu u izjavi za Radio Slobodna Evropa tvrdi da "u poslednjoj deceniji nije zabeležen nijedan ozbiljniji incident u pravoslavnim crkvama", ali podaci pokazuju da je samo od početka ove godine zabeleženo 12 napada na objekte SPC na KiM.

Posebno je ugrožen manastir Visoki Dečani jer privremene kosovske vlasti već pet godina odbijaju da sprovedu odluku kosovskog ustavnog suda iz 2016. godine i upišu 24 hektara zemlje kao vlasništvo manastira.

Takođe, manastir je ugrožen i zbog izgradnje puta Dečani - Plav, jer je planirano da ta saobraćajnica prođe kroz zaštićenu zonu oko manastira.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija