Politika

Priština zabranila dolazak na KiM Dariji Kisić Tepavčević

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

23:47

Priština zabranila dolazak na KiM Dariji Kisić Tepavčević
Priština zabranila dolazak na KiM Dariji Kisić Tepavčević - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Prištinske vlasti zabranile su večeras ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević da poseti KiM u svojstvu profesora Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, iako je najava za posetu poslata na vreme i u skladu sa svim procedurama, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.


Kisić Tepavčević je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo da sutra i prekosutra, kao profesor Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Katedri za epidemiologiju, održi ispit studentima treće godine.

Ona je dolazak na Kosovo i Metohiju najavila u svojstvu profesora, a ne u svojstvu ministra, navodi se u saopštenju.

"Međutim, vlasti u Prištini večeras su bez ikakvog obrazloženja ili razloga, preko prištinskog oficira za vezu odbile da Kisić-Tepavčević dozvole sutrašnju posetu, kojoj Priština na ovaj način brutalno sprečava odlazak na posao", ističe Petković.

Odbijena i molba grupe hodočasnika iz centralne Srbije da obiđu manastire na KiM


Istovremeno, kako dodaje, bez obrazloženja je odbijena i molba grupe od 39 hodočasnika iz centralne Srbije koji su za predstojeći vikend želeli da obiđu više svetinja na Kosovu i Metohiji.

"Po sredi je nastavak brutalnog kršenja postignutih sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama dogovorenih i potpisanih u Briselu između Beograda i Prištine. Skandaloznom politikom zabrana i barijera Priština po ko zna koji put demonstrira svoje anticivilizacijsko opredeljenje i jasno stavlja do znanja da se protivi svemu srpskom", poručio je Petković.

Očigledno je, kako dodaje, da prištinski političari na čelu sa Aljbinom Kurtijem nemaju valjanu argumentaciju sa kojom bi došli za pregovarački sto u Briselu sledeće nedelje, pa se sada služe ovakvim potezima koji direktno potkopavaju dijalog.

"Evropska unija kao garant potpisanih sporazuma i posrednik u dijalogu ne sme ostati nema na ovakve jednostrane poteze Prištine i očekujem njihovu jasnu reakciju", dodao je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija