Politika

Predstavnici Albanije dostavili non-pejper o Kosovu Komitetu ministara SE, lobiraju prijem

Komentari

Autor: Tanjug, Kosovo onlajn

04/06/2022

-

11:24

Predstavnici Albanije dostavili non-pejper o Kosovu Komitetu ministara SE, lobiraju prijem
Predstavnici Albanije dostavili non-pejper o Kosovu Komitetu ministara SE, lobiraju prijem - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Albanije u Savetu Evrope dostavili su Komitetu ministara Saveta Evrope non-pejper o Kosovu u formi zvaničnog dokumenta, prenosi Kosovo onlajn.

Prema saznanjima ovog portala, u dokumentu, koji je pre tri dana dostavljen stalnim misijama, navedeno je da zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope već podržava značajan broj članica.

"Nedavni razgovori sa članovima Parlamentarne skupštine (PŠE) takođe su pokazali veliku podršku takvom članstvu", navedeno je u ovom dokumentu u kojem se podseća da kosovsku nezavisnost priznaje 74 odsto zemalja članica ove međunarodne organizacije.

Dodaje se i da zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće uticati na odluke država koje ne priznaju Kosovo, te da je članstvo Kosova u SE, "u potpunosti kompatibilno sa Statutom i ciljevima ove organizacije".

U dokumentu su se osvrnuli i na Švajcarsku navodeći da je to primer da zemlja koja nije članica Ujedinjenih nacija može biti primljena u SE.

"Pravni stav Saveta Evrope nikada nije bio da država koja još nije bila članica Ujedinjenih nacija ne može postati članica ove organizacije. U suprotnom, ne bi bilo moguće vredno članstvo Švajcarske Federacije, koja je primljenm u SE 1963. godine, a nije bila clanica UN do 2002.", stoji u non-pejperu.

U dokumentu se smatra da bi članstvo Kosova u SE osnažilo dijalog sa Beogradom i dalo "novu energiju u pokušaju pronalaženja trajnog rešenja, a time i trajnog mira u ovom delu evropskog kontinenta".

Kaže se i da Kosovo "ostaje posvećeno dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašla trajna normalizacija i uzajamno priznanje sa Republikom Srbijom". Kako se tvrdi u dokumentu, bilo bi u nacionalnom interesu, ali i u interesu Evrope, "da se daje primer uspešnog rešavanja sukoba nakon genocida na istinski civilizovan, evropski način".

Ukazuju i da se situacija u Evropi i pozicija SE dramatično promenila zbog sukoba u Ukrajini, da se Rusija povukla iz SE, a uvedene su joj sankcije kojima se pridružilo i Kosovo.

Na taj način, kako dodaju, oni su se svrstali na stranu Evrope u ovom ključnom trenutku istorije.

Dodaje se da je mišljenje SE iz 2008. napisano pre proglašnja nezavisnosti Kosova koje je od tada, kako podsećaju, primljeno u institucije Saveta Evrope kao što su Razvojna banka Saveta Evrope i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija).

U dokumentu se tvrdi da Kosovo ispunjava sve kriterijume da postane članica SE kao i da je to jedina "demokratska zemlja" u Evropi koja još nije članica ove međunarodne organizacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija