Politika

Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki Dečani

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

23:08

Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki Dečani
Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki Dečani - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U godišnjem izveštaju o stanju verskih sloboda na Kosovu i Metohiji Stejt department navodi da je ustavni sud u septembru prosledio državnom tužiocu informaciju o tome da vlada stalno odbija da primeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se SPC priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

"Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom", naveo je Stejt department.

U izveštaja se citira i saopštenje SPC o tome da je policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vernicima vrati u Srbiju, navodi Glas Amerike.

Glas Amerike navodi i da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasleđe Evropa Nostra uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi, a što su vladini zvaničnici ocenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju.

Izveštaj SD sadrži i osvrt na incident iz juna, kada je crnogorski državljanin skandirao "Ubij Albance" na skupu članova SPC na obeležavanju Vidovdana kod spomen obeležja Gazimestan kod Prištine, a Glas Amerike podseća da je sud u Prištini osudio vinovnika tog incidenta na novčanu kaznu umesto na zatvorsku kaznu i zabranio mu ulazak u zemlju na pet godina.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta pominju se i primeri antisemitskih incidenata u Srbiji, kao i primedbe manjih grupa da vlada favorizuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali se ističe rad srpskih vlasti na restituciji imovine zaplenjene tokom Holokausta i izgradnji memorijalnog centra na Starom Sajmištu, uz podsećanje da je sloboda veroispovesti i jednakost svih verskih grupa garantovana Ustavom Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija