Politika

Petković i Bocan Harčenko: Sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma je preduslov za pomak u dijalogu

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2021

-

16:49

Petković i Bocan Harčenko: Sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma je preduslov za pomak u dijalogu
Petković i Bocan Harčenko: Sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma je preduslov za pomak u dijalogu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine. Oni su se, kako je navedeno u saopštenju nakon sastanka saglasili po pitanju potrebe punog poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Petković je kako je saopšteno, ukazao na "ratnohuškačku i antisrpsku retoriku", koja svakodnevno dolazi iz Prištine, i inspiriše albanske ekstremiste na sve učestalije napade na Srbe, njihovu imovinu i svetinje, što izaziva veliku zabrinost srpskog naroda u pokrajini.

Tanjug/Sava Radovanović

Sa današnjeg sastanka

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju je posebno skrenuo pažnju na najnoviji napad na dve povratničke kuće u selu Dubrava u opštini Istok što je, kako je navedeno, samo jedan u nizu, iz serije etnički motivisanih incidenata, koji ima za cilj zastrašivanje i ponovno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta i imanja.

Petković je ambasadora Ruske Federacije informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je sprovođenje preuzetih obaveza iz Briselskog sporazuma preduslov da bi došlo do pomaka u dijalogu, a da neispunjavanje obaveze formiranja zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, umanjuje šanse za napredak u procesu normalizacije odnosa.

Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Bocan-Harčenko i Petar Petković

„Beograd će, pored svega, nastaviti da insistira na dijalogu, jer je to jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti u svakoj prilici da zahteva implementaciju svih do sada postignutih dogovora“, prenosi Kancelarija izjavu Petkovića.

Petković je ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio što Ruska Federacija ostaje čvrsto opredeljena za poštovanje međunarodnog prava i principa nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, što je dodatna potvrda iskrenog i čvrstog prijateljstva dve zemlje i ruskog i srpskog naroda.

Komentari (0)

Srbija