Politika

Vesić sumirao rad gradske Skupštine od 2013. godine: Beograd postaje grad za ljude

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/06/2022

-

13:26

Vesić sumirao rad gradske Skupštine od 2013. godine: Beograd postaje grad za ljude
Vesić sumirao rad gradske Skupštine od 2013. godine: Beograd postaje grad za ljude - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd finansijski danas mnogo bolje stoji nego 2013. rekao je zamenik graonačelnika Goran Vesić, sumirajući rezultate na kraju svog mandata u Skupštini grada Beograda.

Vesić je poručio da je zadovoljan, jer je, kaže, promenjen pravac u razvoju Beograda, koji se, dodaje, poslednjih godina širio prema periferiji.

Naveo je i da je grad "počeo" da se spušta na reke, kao i da će u tom smeru ići i budući projekti, te naglasio da je ponosan jer "Beograd postaje grad za ljude", što, kaže, podrazumeva pešačke zone, uređenje parkova i stvaranje novih, nabavku bicikala, obnovu fasada...

Kao najveće uspehe ove vlasti, Vesić je izdvojio Savski trg, Beograd na vodi, činjenicu da je urađeno 250 parkova i dečijih igrališta, 25.000 kvadrata novih pešačkih zona, te izgradnju novih vrtića, u koje sada ide 80.000 mališana, dok je taj broj 2013. bio oko 58.000.

"Uredili smo tačno 514 fasada za ovih osam godina i sedam meseci, u Beogradu verovatno ima potrebe da se uradi 10.000 fasada, ali bolje da uredimo 500 nego nijednu i prvi put je Beograd počeo da uređuje fasade. Očekujemo da Beograd do kraja godine ima 150 stanica javnih bicikala. Siguran sam da je danas Beograd mnogo bolje mesto za život nego 2013. godine", rekao je Vesić i istakao da se Beograd bavio i rešavanjem velikih infrastrukturnih problema, među kojima je metro, koga je nazvao najvažnijim projektom u modernoj istoriji grada.

Kaže i da se, od pet fabrika za preradu otpadnih voda, koliko Beogradu treba, u ovom trenutku grade tri fabrike, što "znači da će Beograd konačno rešiti problem otpadnih voda, koji je jedan od najvećih problema".

"Mi svake godine za fekalije sipamo u zapremini 60.000 olimpijskih bazena u Savu i Dunav. Imamo više od 100 direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav i jedini smo grad koji se tako odnosi prema svojim rekama", dodao je Vesić.

On je rekao da je Beograd počeo da rešava svoje istorijske probleme i da se danas na računu grada nalazi skoro četiri puta više novca nego 2013., kada je u gradskoj kasi bilo 43,5 miliona evra.

"Kada smo došli (SNS) 2013. godine 20. novembra, Grad je u tom trenutku dugovao malo iznad 10 milijardi dinara, od čega samo 5,3 milijarde za socijalna davanja. U petak u 16 sati dugovali smo nula dinara, sve fakture su plaćene u roku, ne dugujemo nikome jedan jedini dinar, zbog čega sam posebno ponosan", rekao je Vesić i dodao da Beograd ne bio postigao uspeh u finansijskoj stabilizaciji da nije deo ekonomske politike koju vodi Vlada Srbije.

On je naveo da se trenutno u Beogradu gradi skoro dva miliona kvadrata i da je prošle godine izdato za 1,566 miliona kvadratnih metara građevinske dozvole, a 2013. za 322.000 kvadrata. "Imamo tačno 2. 347 aktivnih gradilišta u ovom trenutku, 157 kranova", rekao je Vesić.

"Posebno sam ponosan jer skoro 80.000 dece ide u vrtiće, već smo prešli 75 odsto obuhvat dece koja idu u vrtiće, a cena koji roditelji plaćaju je već pet godina ista - oko 5.600 dinara, a 2013. godine je bila i 8.500 i 9.500 dinara. Vratili smo oko 3,5 milijarde starog duga, zato što su roditeljima duplo skuplje naplaćivani vrtići od 2008. do 2012", naveo je Vesić i dodao da je gradska vlast uspela da krene u proces izgradnje 25 vrtića.

Tanjug/Predrag Mitić

 

 

"Samo u poslednjih nekoliko godina izgradili smo šest vrtića, a u ovom trenutku se punom, parom gradi vrtić na Bežanijskoj kosi i u Bloku 62 i pri kraju je projektovanje za izgradnju još sedam vrtića - Borča, Mladenovac, Stepojevac, Braća Jerković, Miljakovac 3, Mirijevo, Sremčica. Grad Beograd sledeće godine treba da ugovori izgradnju još 10 vrtića, a zna se da će jedan biti u Altini, a drugi u naselju Stepa Stepanović", naveo je Vesić.

Naveo je i da Beograd danas ima 500 ličnih pratilaca dece i 79 personalnih asistenata, i uporedio sa 2013. godine, kada ih, dodaje, uopšte nije bilo.

Takođe, dodao je, glavni grad ima i 62 vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, a 2013. godine ih je, kaže, bilo jedno.

"Više od 1.700 porodica smo smestili u objekte socijalnog stanovanja, više od 5.000 ljudi, tu su, između ostalog i romske porodice, one koje su bile zbog raseljavanja Belvila stavljene u kontejnere. od 2012. godine svi su dobili svoje domove i zajedno sa EU smo realizovali taj projekat", rekao je Vesić.

Ističe, investicije u školski sport su veće gotovo pet puta u odnosu na 14 miliona dinara koliko su bile 2014. godine.

"Obezbedili smo da ove godine u osam sportova imamo besplatne škole sporta za svu decu od prvog do četvrtog razreda, što je oko 67.000 dece i to je prvi put da Grad finansira besplatne škole sporta. Srećan sam, što postoji veliki odziv dece i nadam se da ćemo nastaviti sa tim projektom", naglasio je Vesić.

Kaže i da je izdvajanje za kulture za dve milijarde veće, 2013. bilo je 4,8 milijardi dinara, a 2021. 6,6 milijardi.

"Završavamo pozorište Dadov, pozorište Boško Buha dobiće svoju drugu zgradu na Savskom trgu, nadam se da ćemo imati i novi muzej Grada Beograda...", poručio je Vesić i dodao da je kada je u pitanju zaštita životne sredine izgrađeno i rekonstruisano 424 kilometra vodovodne mreže, ističući da je posebno zadovoljan regionalnom vodovodom Makiš-Mladenovac.

Vesić ističe i izgrađenu novu sanitarnu deponiju u Vinči, te nabavku 387 novih vozila i mašina različite namene za "Gradsku čistoću".

"U novembru će početi da radi postrojenje za preradu komunalnog otpada, iz tog postrojenja će se proizvoditi struja, prvi put u Srbiji struja iz otpada. Za šest odsto ćemo smanjiti kupovinu gasa, jer ćemo koristiti svoju toplotnu energiju iz otpada", istakao je Vesić.

Podsetio je da je kupljen 451 novi autobus i dodao da se čeka da nova Skupština grada potvrdi ugovor, odnosno rezultate međunarodnog tendera za javne bicikle. Ukoliko odbornici budu glasali za to imaćemo sistem javnih bicikala do kraja godine", naveo je Vesić.

Skupština grada Beograda sutra će na sednici izabrati novog gradonačelnika, a kandidat za to mesto je Aleksandar Šapić, prvi na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" na aprilskim izborima.

Vesić je budućem rukovodstvu poželeo puno uspeha u radu.

Komentari (0)

Srbija