Politika

Vučić: Nakon konsultacija sa Vladom i državama Otvorenog Balkana odluka o odlasku na Samit u Brisel

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/06/2022

-

12:45

Vučić: Nakon konsultacija sa Vladom i državama Otvorenog Balkana odluka o odlasku na Samit u Brisel
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sribje Aleksandar Vučić najavio je da će sutra obaviti konsultacije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, kao i Vladom Srbije, o predstojećem samitu 23. juna u Briselu i da će nakon toga doneti odluku da li će ići na samit u Briselu.

"Onda ćemo doneti odluku da li ćemo ići u Brisel i koju ćemo poziciju da imamo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je dobio poziv za Samit za 23. jun u Briselu, da li će ići i kakva će biti pozicija Srbije.

Vučić je rekao da je u petak dobio i zvanično poziv da prisustvuje sednici Saveta u četvrtak u Briselu.

"Sačekaćemo, sutra ćemo napraviti konsultacije u okviru Otvorenog Balkana sa Ramom i Kovačevskim, onda ću napraviti konsultacije sa članovima Vlade Srbije i onda ćemo doneti odluku da li ćemo ići u Brisel i koju ćemo poziciju da imamo", rekao je Vučić.

Kaže da bi mogao da kaže novinarima sada šta misli, ali da neće pre konsultacija sa Vladom Srbije i pre nego što razmeni mišljenje sa članovima država Otvorenog Balkana kako bi video njihovu poziciju.

"Naše je da razgovaramo sa svima, ali Srbija ima svoju politiku"

Govoreći o "poplavi" specijalnih izaslanika za Zapadni Balkana koje su određene države imenovale, Vučić je rekao da je važno videti kakav je status Srbije,

"Valjda svi pokazuju preveliku brigu, a ponekad mi se čini - mnogo babica, kilava deca. Videćemo", rekao je Vučić.

Kako je dodao, važno je da se razgovara na domaćoj političkoj sceni u Srbiji, u parlamentu, čim se formira, sa predstavnicima vlade, kao i sa zemljama u okruženju, "kako bi se videlo kakav naš stav treba da bude prema svemu".

"Naše je da razgovaramo sa svima, da poštujemo sve, ali Srbija ima svoju politiku, planove, program i tako će se postupati u budućnosti", rekao je predsednik.

"U četvrtak možda i najvažniji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou"

Uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu, Vučić je rekao da se nada bar nekom dogovoru, ali da ga zanima i šta će biti u četvrtak, 23. juna na Samitu u Briselu, jer će na osnovu tog sastanka moći da se zaključi kakva će biti arhitektura Evrope.

Na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg dijaloga u Briselu, Vučić je odgovorio da očekuje da to bude u redu, osim ako, kaže, druga strana "ponovo nešto ne izmisli".

"Nadam se da možemo neki dogovor da postignemo, jer bi to bio prvi dogovor oko nekih elementarnih stvari, što bi bilo važno", rekao je Vučić.

Istakao je, da ga, veoma zanima šta će biti u četvrtak, na Samitu EU i lidera Zapadnog Balkana, jer će na osnovu toga, kaže, moći da se zaključi kakva će biti arhitektura Evropa.

Vučić je napomenuo da će to biti možda i najvažniji i najzanimljiviji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou.

"Jer ćemo posle toga videti kakva je arhitektura Evrope, da razumemo šta nam sledi i da bolje razumemo svoje mesto, ne potcenjujući i ne precenjujući ni nas ni njih", rekao je Vučić.

Zašto izborni proces na republičkom nivou još nije završen?

Govoreći o izborima na republičkom nivou, Vučić je izjavio da izborni proces još nije završen, u skladu sa pravilima koje je tražila opozicija.

"Ovo je urađeno, iako sam govorio da je besmisleno i nemoguće da pokradete izbore, ako imate ljude na biračkim mestima. Proveravali su džakove u Beogradu i ni u jednom nisu našli nepravilnost”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje čija je odgovornost što još nisu završeni parlamentarni izbori.

Onda se, kaže, dogodilo to da u u skladu sa pravilima na kojima je opozicija insistirala, "imate pravo na beskrajne i beskonačne prigovore" - kada ne prođe žalba pred izbornom komisijom, sledi Ustavni sud, pa sud to usvoji, i ide se na nove izbore, pa opet prigovor, ako se usvoji, slede novi izbori…

"Zašto? Zato što je neko naknadno ubacio u vreću nekoga ko nije mogao da glasa, a glasao je… I svi se prave da ne znaju o čemu se radi, a sve je urađeno samo da bi mogla normalnost izbora da se dovede u pitanje i da bi beskrajnim glupostima mogli da nanose štetu vlasti", rekao je Vučić.

Kako je naveo, mora se sagledati ko je šta tražio pre izbora, dodajući da ne zna kada će se proces završiti.

"A, onda idemo sa procesom konstituisanja parlamenta, pozivima predstavnicima lista, ili poslaničkih grupa, sve ću ih pozvati, pa ko hoće, hoće da dođe, ko neće, ne mora. Posle ide imenovanje mandatara, koji treba da iznese predlog za vladu, a pre toga da me ubedi da ima većinu. To je procedura", rekao je Vučić.

O navodima Dijane Hrkalović: "Institucije će raditi svoj posao"

Upitan o intervjuu bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, Vučić je rekao da su optužbe na račun nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića pitanje za nadležne institucije. 

On je naveo da ne može i ne sme da iznosi lične utiske o intervjuu i dodao: "Zna se ko naređuje i provodi istragu, ko prikuplja podatke, to je njihov posao da urade". Imao bi, kazao je, po neko pitanje, ali nije on taj koji treba da postavlja pitanja, već nadležni organi.

Dodao je da "ako se bavite psihologijom može se videti da li je Hrkalović u nekim trenucima bila iskrena".

"Jedino što sam siguran je to je da ja ništa njima nisam učinio nažao. A to da prisluškujete šefa države i da mislite da to možete nekažnjeno, šta još posle toga ima da niste uradili", upitao je Vučić.

Naveo je da je sa tim živeo i da ima dve, dve i po godine kada je, kako je rekao, dobio svoje snimljene razgovore koje su mu doneli časni ljudi iz policije mimo znanja svojih šefova.

"Poruka građanima da će institucije raditi svoj posao... To je poruka koja je dobra i važna, jer svaka druga bi značila arbitrarnost ", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija