Politika

Brnabić posle konferencije u Beču: Opet nije usvojena zajednička deklaracija zbog protivljenja Prištine

Komentari

Autor: Euronews

18/06/2021

-

13:34

Brnabić posle konferencije u Beču: Opet nije usvojena zajednička deklaracija zbog protivljenja Prištine
Brnabić posle konferencije u Beču: Opet nije usvojena zajednička deklaracija zbog protivljenja Prištine - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je posle susreta lidera Zapadnog Balkana koji je u Beču organizovao kancelar Sebastijan Kurc da ni danas nije usvojena zajednička deklaracija zbog protivljenja Prištine, ali da je dogovoreno da to bude deklaracija Sebastijana Kurca i izaslanika EU Miroslava Lajčaka.  

Ana Brnabić je rekla da institucije Prištine u tom smislu nisu otvorene ni za kakav kompromis i da je to teško shvatiti.  

“Moraćemo sa tim da se suočimo, i mi i partneri u EU, pa ćemo videti kako dalje”, rekla je Ana Brnabić.  

Premijerka Srbije je rekla da su se do poslednjeg trenutka trudili da pronađu kompromis i da je Srbija pristala na mnoge stvari, a na neke, kako je rekla, samo da bi pokazala konstruktivnost, jer je kancelar Sebastijan Kurc lično uputio molbu srpskoj delegaciji. 

Tanjug
 

"Zbog njegovog odnosa prema Srbiji i prijateljstva pristali smo i na još neke kompromise, i mislili smo da je to to, ali onda je Aljbin Kurti na kraju skinuo deklaraciju sa stola u smislu da je svi podrđimo. Šta da se radi. To je nova realnost, neće biti lako, sve više partnera u EU shvata koliko je teško", navela je Ana Brnabić.

Kako je dodala, u samo dva dana stižu različiti signali iz prištine, jer je juče Vjosa Osmani dozvolila usvajanje mnogo ozbiljnijih dokumenata, kao što su Strategija za jugoistočnu Evropu i izveštaj o radu Regionalnog saveta za saradnju, gde se Kosovo eksplicinopominje sa zvezdico i fusnotom. 

Zbog toga je Ana Brnabić rekla da je nepredvidivost dodatni izazov. 

Austrija podržava Srbiju i Zapadni Balkan

Govoreći o današnjoj konferenciji, Ana Brnabić je rekla da je bilo izazovno pričati o Zapadnom Balkanu na sličnim sastancima, treći put u poslednjih osam dana. 

Zahvalila je kancelaru Sebastijanu Kurcu koji je okupio lidere sa Zapadnog Balkana i koji je tražio prvi mogući tren nakon krize izazvane koronom da organizuje sastanak. Brnabićeva je navela da je Kurc uvek bio posvećen regionalnoj saradnji i stabilnosti. 

"Bila sam ponosna jer je Kurc rekao sve najlepše stvari o Srbiji", dodala je i rekla da se čini da Srbija uživa drugačiji ugled u svetu nego što je to bilo pre samo nekoliko godina. 

"Trudimo se da budemo konstruktivni i da dolazimo na sve sastanke, koliko god trebalo vremena i energije, tu smo kao partneri koji žele drugačiju budućnost regiona", rekla je premijerka Srbije. 

Međutim, navela je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona.

Tanjug/Zoran Mirković

 

 

Kazala je da od svih problema koji postoje kada je reč o evrointegracijama, dva su najveća: to što postoje države članice Unije koje su apsolutno protiv proširenja i pitanje postavljanja novih presedana.

"Jasno je svima da postoje države članice koje su apsolutno protiv proširenja i skeptični su prema daljem proširenju, ali ne kažu to otvoreno", kazala je Brnabić.

Dodaje da, šta god uradi neka zemlja regiona koja stremi ka EU, ipak ostaje nešto što nije dovoljno.

"To je politička igra koja će biti kontraproduktivna jer će se ljudi umoriti. Mislim da bi bilo iskrenije da te države članice kažu da za njih ne postoji proširenje, ali ne verujem da će se to desiti", naglašava premijerka.

Prema njenim rečima, drugi problem je postavljanje presedana, a najnoviji je taj da članice rešavaju bilateralna pitanja koristeći evropske integracije.

Tanjug

Joksimović: Manjak entuzijazma po pitanju evrointegracija

Delegacija Srbije odgovorno je pristupila svim pitanjima o kojima se razgovaralo na Samitu u Beču, navela je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ističući da je kod svih predstavnika Zapadnog Balkana provejavao duh manjka entuzijazma kada je reč o evrointegracijama.

Joksimović je novinarima nakon ministarskog sastanka, u okviru Samita Austrija-Zapadni Balkan, kazala da se o procesu proširenja u EU mnogo priča, a malo se na istom radi i ističe da su predstavnici Zapadnog Balkana u iščekivanju da će Unija u jednom trenutku ipak početi da govori jednim glasom oko proširenja.

Prema njenim rečima, srpska delegacija je dala presek stanja i jasno iznela očekivanja i obavestila predstavnike EU da je Srbija ušla aktivno u novu metodologiju, prihvatila sve preuzete obaveze, pripremila svoje strukture i dva klastera.

"Sproveli smo brojne reforme uz podršku predsednika Vučića i premijerke Brnabić, posebno u domenu vladavine prava, sve što je do nas bilo mi smo preduzeli, ali odgovor nije onakav kakav smo očekivali", kazala je Joksimović.

Ističe da je to jasno prenela tokom današnjeg sastanka i izrazila očekivanje da će do kraja godine uslediti neki kredibilan odgovor na sve što je Srbija u dobroj meri uradila.

"Mi nastavljamo sa našim procesom, pre svega zbog onoga što je interes naših građana, ali i zbog procesa koji ima uspona i padova", kazala je Joksimović napominjući da s obzirom da je poslednje dve godine bilo više padova, sada očekuje uspon.

Kada je reč o predstavnicima Zapadnog Balkana i njihovom odnosu prema evrointegracijama, Joksimović kaže da uz manjak entuzijazma postoji i očekivanje da će se nešto do kraja ove godine desiti sa procesom proširenja.

Ipak, kako kaže, u slučaju da se ne desi, sam proces proširenja izgubiće kredibilitet i to iako je nova metodologija trebala da označi povratak i jačanje kredibiliteta samog procesa.

Na sastanku se razgovaralo i o regionalnoj saradnji, a Joksimović kaže da Srbija nema problem u vezi regionalne saradnje, ali da ona mora da znači i aktivno učešće svih i dobru nameru svih.

"Ukoliko toga nema onda se postavlja pitanje kako ćemo, ne samo što se stalno poteže suočavanje sa prošlošću, nego kako ćemo da se suočimo sa budućnošću koja je veoma izazovna", dodala je.

Navodi da je posebno značajno što je sastanak organizovan u trenutku kada nema nekih previše dobrih vesti za ceo region što se tiče proširenja EU, ali dodaje da je Međuvladina konferencija koju će naša zemlja imati sa Unijom delimično priznanje naših rezultata.

Pozdravila je inicijativu Austrije da organizuje ovaj sastanak posebno imajući u vidu da je ta zemlja jedan od doslednih podržavalaca politike proširenja.

"Mislim da su pokazali dobre inicijative do sada, podržali su i održavanje Međuvladine konferencije sa Srbijom, nisu bili ni protiv otvaranja klastera i za nas je važno da pokažemo našim učešćem da cenimo takvu politiku", navodi Joksimović.

Dodaje da se na ministarskom panelu razgovoralo i o konferenciji "Budućnost Evrope" i načinu na koji Zapadni Balkan može da učestvuje u njoj jer je, podseća, Austrija sa još nekoliko zemalja uputila nedavno non paper pozivajući zemlje članice EU da i Zapadni Balkan učestvuje u toj velikoj konferenciji.

Komentari (0)

Srbija