Politika

Janjić za Euronews Srbija: Sporazum o energetici je koračić, građani na severu Kosova će plaćati struju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

18:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose rekao je za Euronews Srbija da je sporazum o implementaciji plana sporazuma o energetici Beograda i Prištine "koračić, a ne korak".

"Koračić, koji može da bude polovina, trećina ili šestina koraka, ali sigurno nije korak", rekao je on.

Janjić je kazao da su današnjim dogovorom u Briselu rešena dva pitanja.

"Rokovi za izdavanje licence Kossevera (Elektrosevera) i njegova intregracija u kosovske sisteme distribucije i proizvodnje, što omogućava i trgovinu, delovanje kao jedan operater, ali to nije nacionalni operater, za to se mora Kossever javiti u konkurenciji sa mnogo jačima, a trenutno nije jasno po sporazumu ko će regulisati odnos oko naplate na severu Kosova između Kossevera i turske kompanije koja je nacionalni operater", pojasnio je Janjić.

Napomenuo je da je to ostalo nerešeno pitanje, te da treba pretpostaviti da je sva težina plaćanja do sada bila na kosovskoj vladi, a da će ona taj novac tražiti od Srbije.

"Drugo pitanje je pitanje Valača, trafostanice preko koje se mogao prebacivati deo struje Novom Pazaru, a sada je jasno da se ona integriše u sistem kosovske distribucije i prozivodnje električne energije", rekao je on.

Janjić je kazao da se postavlja pitanje šta se dogodilo sa firmom koja je trebalo da se formira za upravljanje jezerom Gazivode i zašto se ta firma ne spominje u sporazumu.

Janjić je ocenio da se upravljanje i kontrola Valača prepušta Albancima, te da je pitanje velike odgovornosti EU zašto još nije otvoreno pitanje međusobnog potraživanja.

"To je pitanje koje bi dosta razjasnilo ne samo dugove građana već i obaveze koje kosovske vlasti imaju prema korišćenju tih kapaciteta, jednostavno to se prepušta nekad nekom procesu sukcesije, prenosa imovine na Kosova ne znam od koga. Pretpostavljam da se odnosi na Bečki sporazum kako je imovina podeljenja u bivšoj Jugoslaviji", rekao je on.

Prema rečima Janjića, dosadašnje srpske vlasti su takav sporazum odbijale, tvrdeći da je to prejudiciranje pitanje statusa Kosova.

"Mislim da je to besmislica, odlaganje i pravljenje velikih dugova i na račun Srbije i Kosova za koje se ne zna ko će to da plati", zaključio je on.

Naplata struje na severu Kosova

Janjić je rekao da se pretpostavlja da će se promeniti praksa da građani četiri opštine na severu Kosova ne plaćaju struju, jer se po drugoj tački sporazuma Kossever ili Elektrosever obavezao da dostavi analizu i sve podatke od značaja za poslovanje, dakle i za izvršavanje obaveza plaćanja struje.

"Kada će se to desti, to je jako teško reći. Kosovski mediji manipulišu da će to krenuti od avgusta, ali je sigurno da će građani severa Kosova plaćati struju kosovskom sistemu i da će tu naplatu ubirati Kossever, ali ostaje da se vidi u kom iznosu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, pretpostavlja da će se stvari rešiti kao na centralnom delu Kosova, da će se utvrditi neke rate i neki iznos koji je daleko manji od ukupnog dugovanja u četiri decenije, ali će se ostatak ide na međusobna potraživanja.

On je podsetio da su kosovske vlasti i enegetske kompanije od Srbije pre pet godina potraživale  115 miliona evra, ali da će verovatno ta cifra sada porasti.

"Ono što ne treba povezivati sa ovim je pitanje trgovine rude i električne energije, te da je potrebno voditi širi dogovor o energetskoj saradnji, bolji okvir za to je Open Balkan", zaključio je on.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak objavio je danas da su delegacije Beograda i Prištine prihatile plan implementacije sporazuma o energetici u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

"Ovo je veliki korak napred", ocenio je Lajčak na Tviteru i objavio dokument koji je prihvaćen.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, danas u Briselu usaglasili mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma koja predviđa "konkretne obaveze za obe strane".

Komentari (0)

Srbija