Politika

Petković: Pre potpisivanja ugovora s Elektroseverom niko ne može da naplati ništa na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

17:55

Petković: Pre potpisivanja ugovora s Elektroseverom niko ne može da naplati ništa na severu KiM
FoNet/Twitter - Copyright FoNet/Twitter

veličina teksta

Aa Aa

Delegacije Beograda i Prištine, na čelu sa direktorom kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, završile su današnje razgovore sa posrednicima EU u Briselu.

Tokom prvog dela razgovora, delegacije su, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčka, dogovorile mapu puta za početak primene sporazuma o energetici postignutog 2013. i 2015. godine.

Mapa puta predstavlja skup koraka, rokova i odgovornosti obe strane, koji počinju da teku od trenutka davanja licence "Elektroseveru" za snabdevanje električnom energijom, što podrazumeva i distributivne usluge izdavanja računa, naplata, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača.

"To znači da imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu KiM. Time smo sačuvali mir i stabilnost, osigurali normalno snabdevanje električnom energijom", poručio je Petković u Briselu.

On je posebno naglasio da sve pravne obaveze, svakog potrošača na severu KiM, počinju da teku od onog trenutka kada potpišu ugovor sa "Elektroseverom" i podvukao da "niko pre toga ne može ništa da naplati na severu KiM".

Petković je poručio i da je dogovorom o mapi puta za sprovođenje sporazuma o energetici otvoren put za formiranje Zajednice srpskih opština, što je bio uslov vlasti u Prištini.

Tokom popodneva, delegacije Beograda i Prištine su u zgradi Evropske službe za spoljne poslove sa posrednicima EU razgovarale odvojeno o pitanju nestalih lica, regionalnoj saradnji, bezbednosnoj situaciji na KiM i dostavljanju lekova iz centralne Srbije na KiM. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija