Evropa

Lajčak: Postignut napredak u dijalogu Beograda i Prištine, iako to nije očigledno

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

14:47

Lajčak: Postignut napredak u dijalogu Beograda i Prištine, iako to nije očigledno
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je postignut napredak u dijalogu i da je urađeno mnogo toga, iako to nije toliko očigledno, ali da se glavni pregovarači sastaju svakog meseca u Briselu i razgovara se o nizu konkretnih pitanja.

"Razgovara se o više konkretnih pitanja, kao što je primena ranijih sporazuma koji su postignuti pre više godina, ali nisu implementirani. Razgovara se i o aktuelnim pitanjima kako bi se obezbedilo da ona ne postanu potencijalni problemi, a radimo i na sporazumu o budućoj normalizaciji odnosa", kazao je Lajčak u intervjuu za Euronews Albanija.

"Imaćemo još jedan sastanak između glavnih pregovarača naredne sedmice. Nadam se da ćemo moći da objavimo veoma značajan sporazum, a nadam se takođe da će doći do sastanka dvojice lidera u Briselu na najvisem političkom nivou pre letnjeih odmora", dodao je on.

Lajčak je govorio i o temi vizne liberalizacije, navodeći da nema sumnje da je Priština ispunila sve uslove, ali da je problem u nedostatku konsenzusa o tom pitanju. On je dodao da veruje da je sporazum o tom pitanju blizu, ali da ne može da govori o tačnom datumu.

Govoreći o statusu Severne Makedonije i Albanije, Lajčak je kazao da ne sumnja da su obe zemlje zaslužile da počnu pregovore za članstvo u Uniji.

“Ne sumnjam u to, oni su ispunili sve uslove", kazao je on, dodajući da je problem u Evropskoj uniji, jer još nema konsenzusa sa celim blokom oko tog pitanja, ali da se na tome radi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa