Politika

Zamenik generalnog sekretara NATO: Nema konsenzusa za prijem Kosova u Alijansu

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

18:26

Zamenik generalnog sekretara NATO: Nema konsenzusa za prijem Kosova u Alijansu
Zamenik generalnog sekretara NATO: Nema konsenzusa za prijem Kosova u Alijansu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović,Tanja Valič, AP/Olivier Matthys, EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirečea Džoana ističe da NATO poštuje odluke zemalja u regionu Zapadnog Balkana da vode sopstvenu spoljnu politiku, a kada je reč o želji Kosova da postane članica NATO, navodi da Severnoatlantska alijansa radi po principu konsenzusa, koji u ovom trenutku ne postoji za Kosovo.

"Kao što znate, u ovom trenutku ne postoji konsenzus o takvom potencijalnom potezu NATO-a. Trenutno sarađujemo s Kosovom kroz partnerstvo koje uvažava ovu specifičnu situaciju", naveo je Džoana u intervjuu za Tanjug uoči predstojećeg smaita u Madridu koji će biti održan od 28. do 30. juna, a koji će po njegovim rečuima biti jedan od najtransformativnijih i najznačajnijih samita u istoriji NATO.

Prema njegovim rečima uvek su u kontaktu i sa liderima Srba na Kosovu, što je važno jer oni tamo predstavljaju veoma važnu grupu.

"U potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine, koji je na kraju jedini način da se dođe do trajnog rešenja za region i Kosovo", izjavio je DŽoana.

Na pitanje kakvu kakvu komunikaciju i saradnju NATO ima sa srpskim vlastima od početka rata u Ukrajini, on je kazao da Severnoatlantska alijansa ima ima dinamično partnerstvo.

"Naravno, radimo onoliko koliko Srbija traži od NATO-a. Kao i sa drugim partnerima, ne pokušavamo da radimo ništa što se ne zasniva na njenim zahtevima", naveo je Džoana.

AP/Roman Koksarov

Mirečea Džoana

Prema njegovim rečima, NATO je organizacija sa izuzetnim sposobnostima za obučavanje i saradnju koje mogu biti od koristi za Vojsku Srbije i celokupni bezbednosni sistem Srbije.

"Naravno, poštujemo i spoljnopolitičke odluke Beograda. Svaka zemlja ima pravo da samostalno donosi svoje odluke", istakao je zamenik generalnog sekretara NATO.

Prema njegovim rečima NATO prati i posledice rata koji je Rusija započela protiv Ukrajine, između ostalog i na Balkanu.

Na pitanje da li u svetlu krize u Ukrajini NATO planira dalju ekspanziju na Balkan i da li želi da vidi Srbiju i BiH kao svoje članove, DŽoana je kazao da je BiH izrazila interes za članstvo, ali da NATO trenutno smatra da nisu ispunjeni uslovi unutar Bosne i Hercegovine, kao ni unutar NATO-a, da bi to u doglednoj budućnosti postalo stvarnost.

"Ponoviću, u potpunosti poštujemo odluke svih naših partnera. A Bosna i Hercegovina je važan partner NATO-a. Nastavićemo da podržavamo njeno evropsko i evroatlantsko usmerenje. I naravno, ako to odabere, naći će pravu dinamiku unutar same Bosne i Hercegovine koja će joj omogućiti da ide napred u tom smislu", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, celokupnoj Jugoistočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu treba omogućiti evropsko usmerenje.

"Neke zemlje bi htele da se učlane i u NATO - to je u redu. Ako se prijave, u jednom trenutku će dobiti članstvo. Neke druge zemlje to ne žele, već žele samo da budu članice EU. I to je nešto što je veoma važno", naveo je Džoana.

On je istakao da je putanja ka Evropi, ka prosperitetu, ka demokratiji jedina logična i poželjna stvar za ceo Zapadni Balkan.

"Kao zvaničnik NATO-a, ali i kao građanin ovog regiona, voleo bih da vidim taj trenutak kada svi mi budemo deo velike evropske demokratske porodice nacija", rekao je Džoana.

Za predstojeći samitu u Madridu naglašava da će to biti jedan od najtransformativnijih i najznačajnijih samita u istoriji NATO.

"Naši lideri će doneti više važnih odluka, usvojiće nov strateški koncept, odlučivaće o dodatnom prisustvu NATO-a na istočnom krilu, a po prvi put su pozvani i uključeni lideri zemalja iz azijsko-pacifičkog regiona, tako da je ovo prvi put da će na samitu učestvovati naši partneri iz Australije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda", rekao je Džoana.

"Zapadni Balkan veoma važan za NATO"

Prema njegovim rečima, takođe će se donositi odluke u vezi sa partnerstvima NATO, što ukazuje na činjenicu da je Zapadni Balkan za Severoatlantsku alijansu veoma važan region.

Džoana je naveo i da će lideri NATO sledeće nedelje u Madridu odlučivati o novoj konfiguraciji stava NATO-a na istočnom krilu.

"Značajno ćemo jačati naše sposobnosti odvraćanja i odbrane, što je uzrokovano činjenicom da je Rusija agresivan i nepredvidiv akter. Naši lideri će svakako donositi i druge odluke u okviru takozvanog "pristupa od 360 stepeni" našoj bezbednosti", istakao je zamenik generalnog seretara NATO.

Prema njegovim rečima Severoatlantskoj alijansi je veoma važan jug.

"Tu primećujemo znatnu nestabilnost, vidimo krizu gladi, vidimo bezbednosne probleme povezane sa klimatskim promenama. Mediteran i Jadransko more su nam, takođe, veoma značajni. Odluka da u Albaniji rasporedimo dodatne snage ima strateškog smisla, ali ne predviđam neke nove značajne odluke na našem samitu u Madridu sledeće nedelje", nagalsio je DŽoana.

Što se tiče BiH, NATO priprema nov paket podrške za Bosnu i Hercegovinu, kazao je Džoana.

"To svakako radimo uz konsultacije sa njima i sve se zasniva na njihovim zahtevima. Mi ništa ne namećemo svojim partnerima. Naravno, veoma pomno ćemo pratiti dešavanja na jesenjem zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je NATO ima prisustvo u Bosni i Hercegovini, ali je Evropska unija ipak tu glavno međunarodno prisustvo sa svojom opracijom Alteja", istakao je on.

Komentari (0)

Srbija