Politika

Selaković: Nadam se da ćemo do kraja godine biti u prilici da ugostimo Putina i Lavrova

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

17:40

Selaković: Nadam se da ćemo do kraja godine biti u prilici da ugostimo Putina i Lavrova
Selaković: Nadam se da ćemo do kraja godine biti u prilici da ugostimo Putina i Lavrova - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje koje uvek pomažu jedna drugoj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da je saradnja sa Rusijom ključna za očuvanje pozicije naše zemlje u međunarodnim organizacijama i forumima u kojima Priština pokušava da postane član.

Selaković je posle sastanka sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksandrom Guškom rekao da je današnja poseta ruskog zvaničnika potvrda da su susreti na visokom nivou ono što karakteriše bratske i prijateljske odnose dve zemlje

"Razgovarali smo o saradnji dva ministarstva i daljem unapređenju saradnje na bilateralnom i multilateralnom nivou i izrazili nadu da ćemo do kraja godine biti u prilici da ugostimo predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i ministra Lavrova", rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji sa Gruškom.

Šef srpske diplomatije je rekao da su razgovarali i o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu i da je izrazio zahvalnost ministru Lavrovu i njegovom zameniku Grušku na nesebičnoj pomoći i podršci Rusije očuvanju celovitosti i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

"Zahvalni smo i na podršci u svim međunarodnim organizacijama u kojima se Prištiina trudi da postane član. Naša saradanja sa Rusijom je ključna za očuvanje naše pozicije u tim organizacijama i forumima", naveo je Selaković.

Tanjug/Rade Prelić

 

Na sastanku je konstatovano i stanje u ekonomskoj i trgovinskoj razmeni koja je, kako kaže, niža u odnosu na prošlu godinu, ali da u pojedinim segmentima beleži trend rasta.

Selaković je Grušku preneo zahvalnost na podršci tokom pandemije koja je, kako je istakao, krunisana 4. juna kada su na online konferenciji predsednici Vučić i Putin video linkom označili proizvodnju vakcine Sputnjik V u Torlaku.

Dodao je da su na sastanku sumirani rezultati Selakovićeve posete Moskvi 15. i 16 aprila i da je on još jednom izrazio zahvalnost ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu na toploj dobrodošlici i konstruktivnim i prijateljskim razgovorima koje su vodili.


Gruško: Jačati politički dijalog i ekonomsku saradnju

Rusija i Srbija žele da ulažu u razvoj ekonomske saradnje i da jačaju politički dijalog o svim pitanjima regionalne saradnje, ali i globalnim svetskim problemima, poručio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandra Gruško i ponovio stav Rusije da rešavanje pitanja Kosova i Metohije treba da se traži isključivo u okviru Rezolucije 1244 SB UN.


"Za taj stav se zalažemo i na međunarodnim forumima i u kontaktima sa predstavnicima EU polazeći od toga da je glavni cilj uspostavljanje mira i bezbednosti u regionu i zaštita interesa svih naroda koji žive u regionu, a koji ne treba da budu stavljeni pred veštački izbor koji će stvarati noce podele", rekao je Gruško posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Gruško je rekao da će savladavanjem pandemije korona virusa biti više mogućnosti za politički dijalog i nastavak razvoja ekonomskih i kulturnih veza dve zemlje.

"Danas smo imali veoma sadržajnu razmenu mišljenja o svim pitanjima značajnim za razvoj naše saradnje. Nadamo se da će biti realizovane posete naših visokih zvaničnika, uključujući i posetu predsednika Vladimira Putina Srbiji, i da će potvrditi strateški karakter naših odnosa", rekao je Gruško.

Naveo je da Rusija deli opredeljnost srpske strane za "svestrani razvoj strateškog partnerstva naših zemalja" i da ceni principijelni stav Beograda po pitanju vojno-političke neutralnosti, ali jačanja saradnje sa ODKB i Evroazijskom ekonomskom unijom.

Tanjug/Rade Prelić

 

Naglasio je da energetika ostaje ključna sfera u ekonomskoj saradnji dve zemlje i dodao da je planirano da se u septembru pokrene termoelektranu i toplanu TE-TO u Pančevu, koja je zajednički projekat "Gasprom energoholdinga" i "Naftna industrija Srbije".

"Imamo dobre perspektive za saradnju u ekonomiji, takođe, imamo plodnu saradnju u sferi saobraćaja i ponosni smo na to što uz učešće Ruskih železnica se rekonstruiše deonica pruge Stara Pazova-Novi Sad na pruzi Beograd-Budimpešta koja će biti prva brza pruga u regionu", naveo je Gruško.

Dodao je da je razgovarano i o naučno-tehnološkoj saradnji i da u toj oblasti postoji niz projekata koji imaju veliki potencijal.

"Značajan trenutak u našoj saradnji bio je početak proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji. Polazimo od toga da će saradnja u toj oblasti, kao i vojno-tehnička saradnja imati dobre perspektive", ocenio je ruski zvaničnik.

Gruško je naglasio i da ključni značaj za razvoj ekonomske saradnje ima kontinuirani rad rusko-srpskog Međuvladinog komiteta za ekonomsku i naučno-tehnički saradnju, čiji su kopredsednici Jurij Borisov i Nenad Popović.

"Raduje me da su Jurij Borisov i Nenad Popović u stalnom kontaktu i da koordinišu akcije", naveo je Gruško.

Komentari (0)

Srbija