Politika

Na graničnom prelazu sa Makedonijom otvoreni novi zeleni koridori za brži protok putnika

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

16:10

Na graničnom prelazu sa Makedonijom otvoreni novi zeleni koridori za brži protok putnika
Na graničnom prelazu sa Makedonijom otvoreni novi zeleni koridori za brži protok putnika - Copyright Tanjug/Aleksandra Orlić

veličina teksta

Aa Aa

Na graničnom prelazu Srbije i Severne Makedonije Preševo - Tabanovce završeni su infrastrukturni radovi i otvoreni novi zeleni koridori u okviru regionalne inicijative Otvorenog Balkana, koji će omogućiti brži protok putnika.

Postavljene su nove kabine za granične policajce i carinike obe zemlje, zatim nove rampe i renovirane pomoćne prostorije za kolege iz Srbije, a uspostavljena je neophodna mrežna i telekomunikaciona infrastruktura za nesmetano odvijanje svih procesa na prelazu, navedeno je u obaveštenju makedonske vlade.

U skladu sa Sporazumom o primeni zajedničkih graničnih prelaza One Stop Shop kontrole protoka robe i putnika sa Srbijom na prelazu Tabanovce - Preševo, koji je uspostavljen u septembru 2019, potpuno su završeni radovi na rekonstrukciji i dodatne aktivnosti na unapređenju infrastrukture.

Rekonstrukcijom i novougrađenim kabinama i rampama, pored poboljšanja uslova rada, biće dodatno ubrzan rad, a naročito prilikom pasoške provere, jer je novi raspored kabina takav (i za putnička i za teretna vozila) da omogućava istovremeni rad (bez čekanja), službenika granične policije obe zemlje.

To će, kako je navedeno, dodatno uticati na ubrzanje protoka putničkih i teretnih vozila, što je posebno važno u letnjem periodu kada je turistička sezona.

Pored toga, za sve uvoznike, izvoznike, prevoznike i druge učesnike u carinskom postupku iz tri zemlje (Srbije, Severne Makedonije i Albanije) u inicijativi Otvoreni Balkan, i za privredne operatere koji imaju tzv. OEO odobrenja i robu za zelene koridore, kao što su na graničnim prelazima Tabanovce i Kafasan u martu 2022. postavljeni znakovi zelene (prioritetne) trake, Srbija i Albanija su po istom principu takve table postavile i na prelazima Preševo i Kaftan.

Granični prelaz Tabanovce-Preševo trenutno radi sa pet traka za putnike, dve za kamione i jednom za autobuse.

U cilju dodatnog poboljšanja uslova za brži protok putnika na prelazu Tabanovce, gde se vrše granične i carinske kontrole na izlazu iz Srbije i ulasku u Makedoniju, uprava carina radi na prilagođavanju još dve trake za ulazak putničkih motornih vozila, što će dodatno ubrzati protok.

To će biti posebno važno, kako je navedeno, u letnjem periodu zbog turista.

Takođe, u cilju ubrzanja i smanjenja vremena čekanja na granici, uprava carina razmatra mogućnosti da se granicni prelaz Pelince, koji se koristi samo za putnički saobraćaj, aktivira kao alternativni prelaz prvenstveno za putnike iz Severne Makedonije i Srbije.

To bi bilo u skladu sa inicijativom Open Balkans i predloženim načinom primene koncepta One stop shop, a u cilju bržeg protoka putnika i putničkih vozila, navedeno je u obaveštanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija